Antibiotika i honning? Nei takk!

Fra 2021 kan antibiotika i norsk honning være en realitet, hvis EU får det slik de vil.

Publisert: Publisert:

NY FORSKRIFT: Norges prosjekt mot yngelråte, som er en svært farlig sykdom hos bier, vil være forgjeves, skriver Dominica Eva Rosenlund. Foto: NTB scanpix

Debattinnlegg

Dominica Eva Rosenlund
Internasjonalt ansvarlig, Høyres studentforening i Bergen

EU vil tillate fri flyt av utenlandske bikuber gjennom våre landegrenser. Det bekymrer meg som ung voksen. Med bikubene kommer sykdom, og med sykdommen kommer behandling med antibiotika. Med antibiotika i maten kommer antibiotikaresistens, det er såpass farlig at det kan være grunnen til at du og jeg ikke lenger finnes om 40 år.

Dominica Eva Rosenlund Foto: Privat

En skremmende tanke, som dessverre kan bli sann. Fra 2021 kan alle utenlandske aktører ta med sine bikuber og sette dem på norsk blomstrende lyng. Dette vil innebære at Norges prosjekt mot yngelråte, en svært farlig sykdom hos bier, vil være forgjeves. Et prosjekt som har en prislapp på nær 40 millioner kroner.

Mattilsynet og birøktere i Norge brenner ned alle smittede bikuber for å bli kvitt den smittsomme sykdommen. I landene i Europa praktiserer de heller medisinering med antibiotika. Antibiotikarester ender dermed i honningen i forbrukerens hjem.

Mattilsynet er kjent med problemstillingen, og har gitt innspill om at den nye forskriften ikke er ønsket i Norge. Dessverre ble dette avslått av EU. Det er kun unntak fra forskriften som kan redde oss fra enda et problem med antibiotika i maten.

Vi har vedtatt at vi vil forsøke å reservere oss fra EU-forskriften. Jeg håper flere unge politikere skjønner alvoret vi nå står overfor, og vil gjøre alt for å skrote forskriften.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg