Men Lofoten får dere aldri

DEBATT: Én ting er likevel sikkert: Miljøbevegelsen har fått allierte i form av KrF og Venstre.

Publisert Publisert

Uten en rask avklaring av LoVeSe-saken vil ikke partiet Venstre-leder Trine Skei Grande inngå i en borgerlig regjering med Høyre og Frp. Hun sier at spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er altfor viktig til å bagatellisere. Foto: NTB scanpix7� jessica80/jessica80 - Fotolia

  • Sara Vågenes
    18 år, skoleelev
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Resultatene av årets stortingsvalg er dårlig nytt for miljøbevegelsen – det kan ikke benektes. Høyre og Frp ønsker flere konsesjoner til petroleumsvirksomhet, samtidig ønsker de å satse på fornybar energi i tiden fremover. Én ting er likevel sikkert: Miljøbevegelsen har fått allierte i form av KrF og Venstre.

Spesielt rundt saken om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja har de to partiene markert seg som sterke stemmer. Dette er veldig godt nytt for miljøorganisasjonene. Erna Solberg kan nemlig ikke danne flertallsregjering uten verken KrF eller Venstre – dermed vil en tilhenger av vern sitte i regjering, uansett.

Venstre-leder Trine Skei Grande har nå gått ut med et ultimatum. Uten en rask avklaring av LoVeSe-saken vil ikke partiet hennes inngå i en borgerlig regjering med Høyre og Frp. Hun sier at spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja er altfor viktig til å bagatellisere.

Skei Grande viser også til at en konsekvensutredning i henhold til petroleumsloven er starten av en åpningsprosess: Aldri har en offisiell utredning ført til at konsesjon ikke ble utdelt. Her er vi i Natur og Ungdom helt enige med Venstre.

Hovedargumentet mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja kan enkelt oppsummeres med at dette er et av verdens største matfat. Noen av verdens ti største torskestammer gyter i området, i tillegg til et imponerende silde— og seifiske. Dette må vurderes opp mot et tak på 900 arbeidsplasser (kortvarige) i regionen. Er det verdt det?

Det mener definitivt ikke Natur og Ungdom. Hevet over alle andre argumenter er erkjennelsen av at FNs klimapanel har konkludert med at 85 % av verdens hittil oppdagede oljeressurser må bli liggende – for ikke å snakke om leting etter større felt.

For å nå 2-gradersmålet med tilsvarende reduksjon i CO2-utslipp bør verken konsesjoner om åpning eller til seismikkskyting gis. Kuttene blir dyrere jo lengre man venter: Norge må kutte sine CO2-utslipp med rundt 50 % innen 2020. Allerede nå har Norges oljevirksomhet (kun eksport) sluppet ut rundt 15 milliarder tonn CO2 fra 1971 til 2012. Derfor mener Natur og Ungdom at kuttene må skje i dag, før det er for sent.

Vi har bare ett krav til den nye regjeringen. Dere skal gi Lofoten, Vesterålen og Senja varig vern.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – NRKs «Innafor» bommer grovt, igjen

  2. Tredje bergensmann siktet for Porsche- og Audi-tyveriene

  3. Folk ringer ned legevakten – stengt teststasjon gir flere dagers ventetid

  4. Trump-tilhenger i Bergen får svar: – Rent oppspinn

  5. – Nicole Kidman er som alltid glimrende

  6. Vasker du kjøkkenbenken før eller etter at du lager mat? Det har noe å si.