Stigmatiserende å stemple folk som fascister

Å karakterisere alle innvandringskritikere, islamkritikere, religionskritikere og terrormotstandere som fascister er ufattelig generaliserende og stigmatiserende.

FEIL: Å karakterisere alle innvandringskritikere, islamkritikere, religionskritikere og terrormotstandere som fascister er ufattelig generaliserende og stigmatiserende, skriver Even Espelid.
  • Even Espelid
    Nattland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Det Geir Tangen beskriver i innlegget sitt er ikke annet enn forferdelig, nemlig brannstiftelsene på flere asylmottak.

Det er de aller fleste heldigvis enige i, dessverre med unntak av en liten forskrudd del av befolkningen. Det er bra at Tangen retter søkelyset mot dem, slik at vi kan ta et kraftig oppgjør med ukulturen.

Les Geir Tangens innlegg her:

Les også

Nå må dere våkne

Even Espelid

Men å karakterisere alle innvandringskritikere, islamkritikere, religionskritikere og terrormotstandere som fascister er ufattelig generaliserende og stigmatiserende.Å redusere alle som har uttalt seg kritisk i retning lukkede muslimske miljøer, asyltilstrømmingen og Norges innvandringspolitikk til potensielle brannstiftere og barbarer, er en mildt sagt ekstrem og hodeløs beskyldning.

Eli Storvik:

Les også

«Burka bør forbys også i Norge»

Hva er egentlig forskjellen på når folk med liten refleksjonsevne og verdensforståelse kaller alle muslimer for terrorister, og når Geir Tangen kaller alle religionskritikere og innvandringskritiske for fascister?

Med overhengende fare for å bite seg selv kraftig i tungen, forveksler Tangen det å skille de med beskyttelsesbehov fra arbeidsinnvandrere med det å nekte samtlige personer adgang – og samtidig strippe dem for deres menneskerettigheter.

Det er her det begynner å gå skikkelig galt for Geir Tangen, når gjelder å holde tungen beint i munnen. Hege Storhaug får fanatiker-stempelet på seg for sin bok: «Islam. Den 11. landeplage». En bok som i aller høyeste grad tar opp samfunnsaktuelle problemstillinger på et faktabasert grunnlag.

BT mener hijabforbud bør være siste utvei:

Les også

Nei til hijabforbud

Geir Tangen er tydelig inspirert av Arnulf Øverland, og siterer fra diktet: «Du må ikke sove!».

En annen person som har hentet inspirasjon fra Arnulf Øverland, er nettopp Hege Storhaug.

«Kristendommen – den tiende landeplage»

– Arnulf Øverland, 1931

«Kristendommen – den tiende landeplage» er et foredrag som han fra religiøse hold mottok mye kritikk for, og førte til at Arnulf Øverland ble tiltalt for blasfemi – noe han senere klarte å frikjenne seg for. Han bidro med dette sterkt til debatt rundt ytringsfrihet og økt religionskritikk.

Hadia Tajik:

Les også

Mener hijab bør forbys i barneskolen

Geir Tangen ber oss høre på Arnulf Øverland. Men det er kanskje på tide at Geir hører på Hege Storhaug, for her er likhetene med Øverland ikke til å ta feil av.

Å si at Hege Storhaug sin bok er en brannfakkel for folket er bort i natten tendensiøst, og kan ikke minne om annet en degenerering av personer med en annen mening enn Tangen selv.

Nei, Geir: Hege Storhaug er like mye fanatiker som Arnulf Øverland var, og at hun er i ferd med å bli kåret til årets navn i VG er en indikasjon på bred støtte. Ikke av den fascistiske sorten du beskriver, men av vanlige nordmenn som også har innsett – i likhet med Storhaug og Øverland – at vi ikke må sove.

Publisert: