Kan veien oppover for Brann gå gjennom en omvei ned?

Brann må slutte å kjøpe spillere uten mål og mening.

Branns dyrekjøpte spiss Daouda Bamba fortviler etter en misbrukt mulighet i kampen mot Haugesund. Også den kampen endte med tap. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  • Per Ødegaard
    Fan i karantene på ubestemt tid
Publisert Publisert
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Med noen hederlige unntak har det over år vist seg at tilfeldige spillerkjøp ikke har innfridd forventningene til bedre resultater for Sportsklubben Brann.

Mange av disse spillerkjøpene har blomstret opp igjen i andre klubber etter et mislykket opphold i Brann. En innbitt tro på at suksess kan kjøpes, har vært gjennomgående hos ledelsen. Sett utenfra kan det fortone seg som at kjøpene ble gjort helt tilfeldig og uten at det har ligget en god og langsiktig plan bak.

Det snakkes ofte om at spillere i Brann må være villige til «å blø for drakten». Men hvor og når skapes det en innstilling hos spillerne om at dette er viktig? Neppe hos dem som kun har økonomi og videre avansement til andre klubber som mål.

Er derfor viktigheten av å ikke gjøre feil på banen en av årsakene til at ballen i altfor stor grad spilles bakover og ikke kreativt fremover? Gjør man feil, risikerer man kanskje å bli benket til neste kamp og miste egenverdi?

Les også

Brann-supporter: «Nå er chilinøttene det eneste høydepunktet»

Å være villig til å blø for drakten tror jeg er noe som må skapes over tid av spillere som har, eller har hatt, en relasjon til klubben fra barne- og/eller ungdomstiden.

Om drømmen om å få spille på Bergens store lag blir virkelig, vil det å blø for drakten være naturlig. Brann har åpenbart ikke hatt troen på at de utallige gode og kreative fotballungdommene byen er forsynt med vil kunne utgjøre et fundament for fremtidige prestasjoner.

For å gjenoppbygge Brann som en medaljeklubb i Norge, kan veien gå gjennom en kanskje noe mer tidkrevende prosess med egenutvikling av lokale spillere, heller enn å fortsette som nå å kjøpe enkeltspillere uten mål og mening.

Ole Martin Kolskogen er et av få lokale talenter som har fått spilletid på Branns A-lag denne sesongen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Sett derfor lokale talenter i sentrum. Fokuser på fart, teknikk og samhandling. Utvikling av spillere som i årevis kan ha kjent hverandre, og som kjenner de andres styrke og svakheter, må være det nye satsingsområdet. Laget vil da kunne fremstå som en samlet enhet der laget er alles fokus. Enkeltindivider med egne motiver som drivkraft bør permitteres permanent.

Det er åpenbart at Brann må endre innstilling til hva som best kan skape en medaljeklubb. En satsing på ungdomsutvikling, for at det skal gagne klubben, vil sannsynligvis ikke kunne skje over natten. Det vil sikkert ta tid, men det er en høyst nødvendig omvei.

Publisert
  1. Brann
  2. Fotball
  3. Talentutvikling

Les mer om dette temaet

  1. – Vi savner deg også

  2. Fikk debuten etter tre treninger

  3. Brann jublet for millionhjelp. Nå kan støtten fra fansen vise seg å ha vært til ingen nytte.

  4. Reagerer på treningskamper – får smilefjes til svar

BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet hennes.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN