Vi trenger humaniora

Vi har i flere år arbeidet systematisk med få frem humanistisk preget forskning med relevans for viktige samfunnsområder.

Publisert Publisert

INVITERER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) inviterer til debatt og innspill til stortingsmeldingen om humanistisk forskning. Gjennom SAMKUL har vi allerede i flere år arbeidet systematisk med få frem humanistisk preget forskning med relevans for viktige samfunnsområder, skriver Dag Elgesem. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Leder Av Styret For Samfunnsutviklingens Kulturelle Forutsetninger (samkul)
  Dag Elgesem
 • Uib
  Dag Elgesem
 • Professor
  Dag Elgesem
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Hvordan videreutvikler vi humanistisk forskning og utdanning for å forstå og møte pågående samfunnsendringer?», spør forskningsminister Torbjørn Røe Isaksen i en kronikk 18. desember. Dette spørsmålet vil bli behandlet i en ny stortingsmelding om humaniora.

«Et av våre mål», sier statsråden videre, «er at humanistisk forskning skal bidra bedre til Norges innsats for å møte store samfunnsutfordringer.» Formuleringen kunne vært tatt rett ut av målene til forskningsprogrammet Samfunnsutviklingens kulturelle forutsetninger (SAMKUL), som er Forskningsrådets satsing på kulturforskning (2011-2020). Oppgaven til dette programmet er å få frem særlig humanistisk forskning som kombinerer høy kvalitet med samfunnsrelevans.

Det krever derfor en kommentar når statsråden i kronikken nevner erfaringene med SAMKUL som belegg for at den humanistiske forskningen ikke klarer å være relevant. Statsråden viser til en vurdering av programmet utført av idéhistoriker Vidar Enebakk, og hevder at Enebakks «konklusjon er at verken politikere eller forskere har klart å vise hvordan kulturforskingen kan bli viktigere for samfunnet». Det er imidlertid viktig å få med seg i at denne kritiske konklusjonen i all hovedsak er rettet mot den programplanen som ble skrevet i 2011, og ikke mot forskningen i programmet.

Min påstand er at prosjektene i SAMKUL viser, i kontrast til det inntrykket statsrådens kronikk kan gi, hvordan kulturforskning kan være viktig for samfunnet. Programmet har så langt tildelt 175 millioner kroner i støtte til 24 prosjekter. Temaene spenner vidt, fra språket i klimapolitikken, migrasjonshistorie, religionskonflikter i mediene og til analyser av norske verdier i kjølvannet av terroren 22. juli. Flere prosjekter undersøker utfordringer knyttet til mangfold og flerreligiøsitet, som er blant de områdene statsråden etterlyser. Beskrivelser av prosjektene finnes på SAMKUL-sidene.

Statsråden inviterer til debatt og innspill til stortingsmeldingen om humanistisk forskning. Gjennom SAMKUL har vi allerede i flere år arbeidet systematisk med få frem humanistisk preget forskning med relevans for viktige samfunnsområder. Det er viktig at utviklingen av politikk for humanistisk forskning med høy kvalitet og samfunnsrelevans, bruker erfaringer og resultater av dette arbeidet aktivt.

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

 2. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

 3. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

 4. BT beklager – trekker matanmeldelse

 5. 67 nye smittetilfeller siste døgn

 6. Tesla-eieren nekter skyld. – Fortsatt et åpent spørsmål hvem som var sjåfør.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg