Tjener grovt på falske pupper og lepper

Bloggerne får ungdom til å tro at plastisk kirurgi er normalt.

Publisert:

PENGENE BESTEMMER: Bloggerne må velge mellom økonomisk gevinst og samfunnsansvar. I de fleste tilfeller faller beslutningen dessverre på pengene, skriver Iselin Thorsen Nilsen. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

Iselin Thorsen Nilsen
Skoleelev, Bergen

Bloggere skriver om brystoperasjonen de har gledet seg over, og hvor mye bedre selvtillit de nå har med større bryster, neseoperasjonen som var vellykket og hvor fornøyd de er med resultatet. Om leppene som ble større og fyldigere etter en tur til klinikken, og hvor komfortable de er med sin nye fasade.

Det er toppbloggerne som får mest oppmerksomhet på internett, og deres største publikum er de unge leserne. Så hvor stor påvirkning har toppbloggerne på de unge?

Makten bloggere har, kan de bruke eller misbruke akkurat som de vil, med eller uten tanke på mottakerne. Brystoperasjoner og sprøyting av Restylane og Botox i leppene blir promotert på sosiale medier av mennesker som svært mange unge ser opp til. Dette er unge mennesker som ennå ikke har utviklet en holdning til slikt, og de er derfor de lettest påvirkelige.

Bloggerne unnskylder seg med at de selv bestemmer hva de vil gjøre med kroppen sin, men det betyr ikke at de ikke har en enorm innflytelse på dagens ungdom. «Det er en naturlig utvikling i samfunnet», skriver de i samme innlegg som de legger ut bilder av de nye brystene sine fylt med silikon. Etter min mening hører ikke ordet «naturlig» til i et innlegg om silikonbryster. At plastisk kirurgi blir glorifisert av bloggere, er skummelt fordi vi ser virkningen det har på usikre tenåringer med bloggerne som forbilder.

Les også

Psykologistudent: Jeg er så lei av kropp!

Botox inneholder det nervegiftige proteinet botulinumtoksin, et av verdens mest giftige toksin. Selv om Botox inneholder en uttynnet dose av denne giften, vil nok de fleste være enige i at det å injisere gift i kroppen på ingen måte er naturlig. Med årene vil ansiktene og kroppene som er fylt med disse unaturlige stoffene se verre ut enn de vanligvis ville gjort. Plastisk kirurgi får kanskje et ansikt til å se litt strammere ut og brystene til å være litt større, men prisen man betaler, både økonomisk og helsemessig, er enorm.

At denne situasjonen har oppstått, er ikke akkurat et under. De økonomiske gevinstene for bloggerne som averterer for disse produktene er store, og som resten av dagens medier drives det hele frem av annonser.

Det er to faktorer som særlig spiller inn, nemlig at bloggerne får grovt betalt for hver gang de refererer til stedet de selv tok skjønnhetsoperasjoner, og for nye kunder som kommer via bloggen. Og et innlegg om pupper vekker helt klart større oppmerksomhet enn mange andre temaer.

Når slike innlegg tjener suverent bedre penger enn andre, er det ikke rart at bloggerne velger å fortsette med det, tross påvirkningen det har på unge. Problemstillingen er at bloggerne må velge mellom økonomisk gevinst og samfunnsansvar, og i de fleste tilfeller faller beslutningen dessverre på pengene.

Les også

Hvorfor sier dere ingen ting?

Unge mennesker med dårlig selvbilde er lett påvirkelige, nettopp fordi de er usikre på seg selv og utseende sitt. Bloggerne som da kommer med anbefalinger til mirakelløsninger for å fikse litt på det man er misfornøyd med, kan lett nå gjennom.

Bloggerne får med seg ungdom på normaliseringen av plastisk kirurgi gjennom makten de har på sosiale medier. Konsekvensene av å skrive åpent om operasjonene og hvor fantastisk de føler seg etter en slik operasjon, er at ungdom føler at det er greit, kanskje til og med nødvendig, å gjøre det samme for å kunne føle seg vel.

Mediene gir de som har flest lesere og følgere mest makt og innflytelse. Hvis makten blir misbrukt, som den i mange tilfeller blir, kan utviklingen i dagens samfunn føre med seg normalisering av plastisk kirurgi.

Send oss dine meninger til debatt@bt.no og følg oss på Facebook!

For å bedre ungdommens selvbilde er det svært viktig at det blir en forandring på dette. Den vil ikke komme i form av at bloggerne plutselig endrer mening og slutter med å reklamere for disse produktene, men vil så klart forbedre situasjonen.

Vi må derfor alle gå sammen om å stå opp mot normaliseringen av plastisk kirurgi og den enorme makten bloggerne har på dette området. Bare slik kan vi sikre ungdommens helse – ved å hindre et mediestyrt og økonomidrevet jag etter å være perfekt.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg