Ikke la dere lure av goodiebags

Prestasjonspresset på jussen er enkelt å forklare.

Publisert: Publisert:

FEIL INNTRYKK: Jusstudentene får inntrykk av at arbeidsmarkedet kun har plass til skatterettsadvokater med A i snitt, skriver innsender. Foto: Odd E. Nerbø

Debattinnlegg

Stian Jean Opedal Davies (Ap)
Leder for Hovedutvalg for Kultur, idrett og integrering i Vestland fylke

Karakterpresset på jussen i Oslo og Bergen er kjent, og hvem som har skylden og hvordan vi skal løse det har vært mye debattert i media. Universitetene legger skylden på arbeidsgiverne, og arbeidsgiverne legger skylden på universitetene.

Konklusjonen er at begge har skylden, og at universitetene og studentforeningene må ta grep.

Stian Jean Opedal Davies. Foto: PRIVAT

De store advokatfirmaene har kjøpt seg til reklameplass gjennom sponsoravtaler med studentforeningene, gratis materiell til studentene, og de betaler for å få plass på karrieredagene. Dette er de stores rekrutteringsstrategi, og det skviser ut de mindre private selskapene og det offentlige. Jusstudentene får ikke se de mange andre karriereveiene som jurist.

Konsekvensen er at det gir jusstudentene inntrykk av at arbeidsmarkedet kun har plass til skatterettsadvokater med A i snitt. Det er trist for jusstudentene som kunne tenke seg å jobbe innenfor andre felt enn forretningsjus, og en svakhet for viktige samfunnsinstitusjoner som trenger dyktige jurister.

Les også

Et nikkedukkehjem: - Det er noe fullstendig galt på NHH.

Jurister sin hovedoppgave er å ivareta rettssikkerheten i samfunnet. Det er da et problem at studentene ikke blir introdusert for de mange jobbene i det offentlige som er til for å sikre vanlige folks menneskerettigheter eller velferdsrettigheter.

Det er universitetets og studentforeningenes oppgave å sørge for å vise bredden av arbeidsplasser for jurister. Universitetene må åpnes, og studentforeningene må tenke mindre på sponsorer.

Jurister er ettertraktet i både offentlig og privat sektor som juridiske rådgivere, saksbehandlere, ledere eller advokater. Så for dere som nå skal begynne på jussen til høsten: Ikke la dere lure av goodiebags og eksterne forelesere. Se etter de mange andre jobbene som finnes der ute!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg