Klima nederst på agendaen

Forrige uke var det klimatoppmøte i Polen, men NRK lot et viktig kapittel i historien skrives uten nevneverdig dekning.

Publisert: Publisert:

HOPPENDE GLAD: Michael Kurtyka, president for klimatoppmøtet, feirer enigheten om regelboken for Paris-avtalen lørdag. Foto: NTB SCANPIX

Debattinnlegg

Signe Bakke Sølberg Johannessen
Leder, Grønne studenter

Verden har tolv år på seg til å legge om infrastruktur og kutte 50 prosent av klimagassutslipp. Politikerne står overfor en vanskelig kommunikasjonsoppgave der de må forklare nødvendigheten av miljøavgifter av typen som nå skaper opptøyer i Frankrike. Det blir enda vanskeligere om det underrapporteres på klima.

Befolkningen fortjener å vite hva som skjer på en viktig arena som møtet i Katowice. Det handler om vår framtid. Livene våre vil forandre seg enten på grunn av katastrofale klimaendringer eller vellykket klimapolitikk. Vi må vite hvilket av alternativene det blir og få mulighet til å klage om vi er misfornøyd.

SKUFFET: Signe Bakke Sølberg Johannessen Foto: Privat

Etter FNs spesialrapport i høst fikk media vite hvilket hastverk vi står i. Derfor er det skuffende å se at NRK forrige uke prioriterte alt annet enn klimatoppmøtet, inkludert Petter Northugs karriere. Dekningen nådde sitt høydepunkt med varsel om at forhandlingene sto i stampe fredag morgen, men uten en kontekst å hekte denne hendelsen på er det vanskelig å forstå hva det betyr.

For å følge forhandlingene underveis måtte man selv ta initiativ ved å følge ideelle organsiasjoners hjemmeside eller Sveinung Rotevatns Twitter-konto. Det er uhørt. Framtida er ikke for spesielt interesserte klimanerder.

I vår tid er meningsdannelse knyttet til hvor man som privatperson henter kunnskap. NRK er en kilde til informasjon de fleste må forholde seg til. Deres finansieringsmodell kommer med et tungtveiende ansvar for folkeopplysning. De har frihet til å sette langtidsperspektivet på dagsorden uten å skulle generere klikk.

Mitt juleønske er at NRK tar sitt samfunnsansvar og gir brudd på den nylige vedtatte regelboken til Parisavtalen (som du kanskje ikke har hørt så mye om?) den oppmerksomheten den fortjener i 2019.

Hvor alvorlig konsekvensene av brudd på internasjonale klimaavtaler er må reflekteres av vår fremste forvalter av et felles virkelighetsbilde. Det er en vanskelig jobb å kommunisere dramatiske konsekvenser som først inntreffer i framtida. Jeg kan likevel betrygge hele media med at endringene er store nok til å rapporteres.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg