Ingen vet hvordan koronaviruset vil utvikle seg

Publisert Publisert

FHI har en viktigere oppgave enn å krangle med professor Elling Ulvestad, skriver Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Debattinnlegg

  • Preben Aavitsland
    Overlege ved Folkehelseinstituttet

Ingen vet om koronaviruset vil bli mer eller mindre aggressivt. Vi vet at alle virus påvirkes av omgivelsene og kan gjennomgå en utvikling (evolusjon). Men vi vet ikke om utviklingen vil gjøre viruset mer eller mindre slemt (virulent) eller bevare det som det er.

Det er uklokt og i konflikt med ledende fagmiljøer innen virusevolusjon å late som om man vet. Det forklarte jeg NRK i et intervju, og BTs lesere i et innlegg, i tråd med vår politikk om å være ærlige om det vi ikke vet.

Elling Ulvestad har på dette grunnlaget i to innlegg anklaget meg og Folkehelseinstituttet for «å forsterke frykten som alt finnes i befolkningen» og drive «spekulativ verstefallstenkning».

Det er en så bisarr tolkning – mer preget av retorikk enn genetikk – at man kan lure på hva som egentlig er Ulvestads anliggende. Det er uansett et anliggende vi ved Folkehelseinstituttet ikke kan bruke mer tid på i disse dager; vi har en viktigere jobb å gjøre.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg