Jeg vil ikke være perfekt

DEBATT: Fotballfrues kropp er det ingenting galt med, holdningene hennes derimot er farlige. Jeg kjenner jenter som ville dødd for hennes kropp. Jeg kjenner jenter som har dødd for hennes kropp.

Publisert Publisert

Debattinnlegg

  • Elise Lystad
    blogger på uperfektejenter.no
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Var det uansvarlig av fotballfrue å legge ut bildet av seg selv med flat mage fire dager etter fødselen? Er det lov å være så kroppsfiksert? De tykke jentene snakker om kroppspress, de tynne jentene snakker om jantelov. Debatten raser, og med god grunn. Fotballfrue kan nemlig gjøre mye skade. Med så mange unge lesere på den lukrative bloggen sin, har hun mye makt.

Jeg kjenner jenter som ville dødd for hennes kropp. Jeg kjenner jenter som har dødd for hennes kropp. 230 000 norske kvinner fra 15 til 44 år har en spiseforstyrrelse. I Europa er spiseforstyrrelser den tredje mest vanlige dødsårsaken blant unge jenter. Det er ikke fotballfrues feil, men det er et alvorlig problem

.

Kroppen som millionbedrift

Ta meg som eksempel. Jeg er en 18 år gammel jente. Jeg er verken tynn eller tykk. Likevel ser jeg sjelden min egen kroppstype i motemagasiner og på catwalken. Jeg har ørten venner med samme kroppsbygning, men stort sett er alle modellene jeg ser 20— 30 kg lettere enn meg. Jeg vet jo at jeg er sunn og frisk. Alikevel får jeg en dårlig ettersmak av å ha «for høy» BMI. Idealkroppen er et salgskonsept, laget for å gi meg dårlig selvtillit. Det er ikke rart skjønnhetsbransjen tjener millioner, når selv de som er bevisst på dette har et dårlig selvbilde. Hvorfor? Jeg kjenner få mennesker utenom motebransjen som er så tynne.

Internett har endret hvordan vi forholder oss til hverandre og kropper. Flere tiltak har blitt startet slik at unge jenter skal få se kropper i alle mulige farger og fasonger. Blant annet nettsiden mybodygallery.com, der man kan søke på vekt og høyde og få fram bilder av jenter med disse målene. På denne måten kan jenter se at vekt og høyde ikke ser likt ut på alle kropper. Det er bra. Det er realistisk. Dessverre er det få som vet om det.

Det er ikke noe galt med fotballfrue. Problemet er at hun ikke viser mangfold.

For tykk, for tynn

Det er ikke noe galt med fotballfrue. Hun har lov til å gjøre hva hun vil. Problemet ligger i at hun ikke viser mangfold. Hun er den tynne rollemodellen som jenter vokser opp med og forguder. Hva slags forhold det er mellom henne, vekt og mat kan jeg ikke spekulere i. Det jeg syns er viktig er å huske at hennes kropp passer ikke for alle. Alle jenter er forskjellige. Noen hevder at tykke, formfulle jenter har fått det bedre i media, men det er ikke tilfelle. I mine år som ungdom i det 21. århundret opplever jeg oftere at noen blir ertet fordi de er for tykke enn for tynne. Hvor mange jenter som har spiseforstyrrelser, hvor mange som blir deprimert, hvor mange som går på antidepressiva, det er levende bevis på hva jenter går gjennom i dag.

Aldri bra nok

De tynne modellene skal få være tynne, og fotballfrue skal få være veltrent etter fødselen. Jeg vil bare at mediene og bloggerne skal fremstille virkeligheten slik den er. Media gir ikke rom for dette. Det fører til at vi jenter går mot hverandre. Istedenfor å kritisere motebransjen og skjønnhetstyranniet, så sier vi at de tynne jentene er for tynne og at de tykke jentene bare er misunnelige. Slik er det ikke. Det er ingen jenter jeg kjenner som er fornøyd med kroppen sin. Vi er kanskje komfortable, men vi skulle ønske den så annerledes ut. For noen er det mindre pupper, eller større pupper, eller blå øyne eller brunt hår. Det er alltid noe som er galt.

Les også

«Hvorfor blir vi så sure?»

Perfekt? Nei takk.

Det er et paradoks. Istedenfor å akseptere hverandre og bygge hverandre opp, så sloss vi om hvem som har det verst. Jenter flest vil som regel tenke at deres egen kroppstype har det kjipest, og det er ikke uten grunn. Det er fordi de opplever at de aldri er bra nok med den kroppen de har, uansett hva de leser i media. Vi vil alltid sammenligne oss med dem som har det vi mangler.

Jeg vil ikke være perfekt. Jeg liker kropper i alle farger og fasonger, men å like seg selv er vanskelig. Skal man i tillegg leve opp til et skjønnhetsideal har man ikke mye tid til overs. Derfor har jeg slått meg til ro med at jeg ikke er perfekt. Det er ingen av oss som er det. Det gir meg rom til å unne andre suksess, men også til å se hva som kan skade og hva som hjelper.

Det gir meg rom til å unne andre suksess, men også til å se hva som kan skade og hva som hjelper.

Hva jenter trenger

Fotballfrues kropp er ikke problemet. Men en ukritisk blogger som ikke reflekterer over forholdet til egen kropp og helse derimot, er farlig. Spesielt når hun er så kjent og rik. De unge jentene trenger noen å se opp til. Men de trenger ikke «perfekte» rollemodeller, de trenger mangfold og utfordring.

MILLIONBEDRIFT: Fotballfrue, alias Caroline Berg Eriksen (26), håvet inn 2,8 millioner kroner på bloggen om seg selv i fjor. Etter at hun fødte datteren Nelia for en uke siden, doblet antallet lesere seg til over 200.000.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg