Burkaforbud løser ingenting

Et forbud mot å dekke til fjeset i offentligheten trenger hverken være rasisme eller islamofobi.

ANSIKTSLØSE MEDBORGERE: Et fritt samfunn lar kvinner selv velge hvordan de ønsker å kle seg, skriver Kevin Johnsen.
  • 2. Nestleder I Unge Venstre
  • Kevin Johnsen
    2. Nestleder i Unge Venstre
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Et forbud mot å dekke til fjeset i offentligheten trenger verken være rasisme eller islamofobi, men det vil uansett være et forbud som flytter makt fra enkeltmennesket til staten. Et forbud som heller ikke vil løse noen av problemene det er tenkt å løse.

I BT 27.11.15 skriver Eli Storvik at det bør være en borgerrettighet å se hvem man omgås. Men i Norge er det ikke sånn at man kan kreve å vite hvem fremmede på gaten er. Det er kun utvalgte personer som har myndighet til å kreve at man legitimerer seg, blant annet politiet.

Kevin Johnsen er 2. nestleder i Unge Venstre

Dette er en del av en stolt norsk tradisjon med stor personlig frihet, der man lar det være opp til den enkelte å bestemme hvem man ønsker å tilkjennegi seg for, og hvordan man ønsker å kle seg. Så skal man selvsagt vise fjeset når situasjonen tilsier det.

Et fritt samfunn lar kvinner selv velge hvordan de ønsker å kle seg. Muslimske kvinner føler med rette at et forbud vil være en krenkelse av deres ytrings— og religionsfrihet. Det at noen muslimske miljøer sliter med dårlige holdninger og kvinnediskriminering legitimerer ikke det å ta fra kvinnene valgmuligheten. Tvert imot kan et forbud føre til at kvinner som bruker burka eller niqab heller blir sittende hjemme, uten mulighet for å ta seg jobb, med de konsekvensene det kan få for integreringen.

Hilde Sandviks brev til burkakledde Aisha Shezadi:

Les også

- Eg veit ærleg talt ikkje kven som er mest fordomsfull

Samtidig tror jeg innlegget treffer en nerve. Mange kjenner nok på en uro når de ser kvinner i burka – ikke fordi de er rasister eller islamofobe, men fordi det er et uvant kulturuttrykk. Et kulturuttrykk som forbindes med IS, terror og kvinneundertrykkelse.

Da er det viktig å huske på at dette ikke er første gang det dukker opp nye, kontroversielle og annerledes kulturuttrykk i Norge. På 70— og 80- tallet var det tatoveringer som ble forbundet med vold og kriminalitet. Andre eksempler er hanekam og skinheads. Alle uttrykk som har blitt vanligere, og som få lar seg skremme av i dag.

Og det er nettopp det burka og niqab er – et kultuttrykk på lik linje med andre klesplagg. Å gå ut ifra at de er noen større trussel enn andre klesplagg er både irrasjonelt og galt. Ingen av terroristene i Paris var ikledd burka. Det hindret dem dessverre ikke fra å kaldblodig myrde 130 uskyldige mennesker.

BTs Frode Bjerkestrand om IS:

Les også

Hatfabrikken

Å forby det å dekke til fjeset vil være å gjøre et stort problem ut av noe som enkelt lar seg løse i dagliglivet. At noen velger å gå i burka til butikken, på tur og på arbeidsplassen, eller for den saks skyld bruker finlandshette i alpinbakken, skader ingen. På utesteder, i banker og i sikkerhetskontrollen eller andre steder der samfunnet krever legitimasjon blir det opp til hver enkelt om man ønsker å vise fjeset eller snu i døren.

I et tolerant og liberalt samfunn der man stoler på hverandre er det helt grunnleggende at man lar flest mulig valg være opp til enkeltmenneskene. Å lage lover som begrenser den friheten må ha en svært høy terskel. Vi kan ikke la hendelser som den i Paris få oss til å tvile på prinsippene samfunnet hviler på.

Publisert: