Oppskrift på dårlig selvtillit

Mange Instagram-kontoer er ment for å inspirere. Men hvorfor er det da så mange som får en dårlig følelse av å se bildene?

Publisert:

MOTSATT EFFEKT: En australsk studie viser at «fitspiration» bidro til at folk fikk dårligere kroppsbilde, humør og selvfølelse. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX

Debattinnlegg

Ingrid Aarseth Johannessen
Medieviter

Nylig postet bloggeren Sophie Elise et innlegg på bloggen sin med tittelen «Jeg er bra nok». I innlegget skriver Sophie Elise om hvordan hun følte seg stygg etter å ha sett igjennom bildene til inspirasjonskontoer på Instagram.

Ingrid Aarseth Johannessen

Mange kan nok kjenne seg igjen i det Sophie Elise skriver, og når jeg skriver dette (18. august 2016) er innlegget blitt delt over 1600 ganger på Facebook. Det Sophie Elise egentlig snakker om her, er det som kalles for sosial sammenligning. Det er trangen vi har til å vurdere oss selv ved å sammenligne oss med andre.I mange tilfeller kan det være bra — for eksempel i sportssammenhenger, og bidrar til at man presser seg selv litt ekstra og når målene sine. I andre sammenhenger kan det gå utover selvtilliten og selvfølelsen.

Sosiale medier tilbyr sosial sammenligning 24/7. På sosiale medier kryr det: Vi kan sammenligne oss med utallige mennesker - som venner, bekjente, ukjente - til alle døgnets tider, om vi vil.

Inspirasjonskontoer blir ofte brukt om kontoer på Instagram som er ment til å inspirere oss innen områder som trening, skjønnhet, mote, interiør og mat. For mange er det nok slik, men mange har et mer problematisk forhold til slike konti.

Bloggere:

Les også

Vi er ikke dumme og ukritiske

Tenk deg at du skroller gjennom Instagramfeeden din en søndag morgen og ser bilder av noen som har tatt en lang løpetur og trent styrke før du engang har rukket å bli ferdig med frokosten. Eller enda verre, før du har rukket å stå opp fra sengen. Hvilken følelse gir det deg? Blir du motivert av å se at andre trener, eller blir du litt mindre fornøyd med deg selv?

I min masteroppgave hvor jeg intervjuet 15 jenter i alderen 14-15 år om deres erfaringer og opplevelser med Instagram. Her kom det frem at alle sammenligner seg med andre på Instagram. Hvem de sammenligner seg med varierer, men et tydelig flertall sier at de sammenligner seg mest med dem som har slike konti.

Hvorfor er det slik? Skal ikke inspirasjonskontoer nettopp gi inspirasjon?

En av jentene jeg snakket med, fortalte at hun får en dårlig følelse av Instagram nesten hver dag. Hver dag! Hun sa at bilder av tynne og trente personer får henne til å føle seg dårlig og trist, og at det bryter ned selvtilliten hennes. Jenten jeg snakket med var 15 år og trente nesten hver dag.

Disse følelsene gikk igjen i flere av intervjuene jeg gjorde. Resultatene blir også støttet av annen forskning. En australsk studie viser at «fitspiration» — bilder på Instagram som er ment til å inspirere andre til å trene og spise sunnere - ikke førte til treningsglede blant kvinnelige studenter, men bidro til at de fikk dårligere kroppsbilde, humør og selvfølelse. Bildene hadde altså en motsatt effekt enn hva som var intensjonen.

Marianne (28) fekk anoreksi som 12-åring:

Les også

- Kroppspresset er endå verre i dag

Så hva skal du gjøre? Sophie Elise skriver i blogginnlegget sitt at hun oppfordrer leserne sine til å trykke «unfollow» på brukere som ikke gir dem inspirasjon, men dårlig selvtillit. Akkurat det tok også én av jentene jeg snakket med opp. Hun sa at hun har sluttet å følge modeller på Instagram.

Flere burde gjøre dette. Du har selv kontroll over hvem du følger og hvilke bilder du ser i Instagram-feeden din. På samme måte som man ofte får høre at man ikke bør omgås folk som man egentlig ikke trives sammen med, bør man heller ikke følge folk på Instagram som bidrar til at man ikke føler seg bra.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg