En liten stemme i en stor hverdag

Tenk deg, Bent Høie, en hverdag hvor mesteparten av tiden blir tilbrakt i en stol.

RESPEKT: Ung eller gammel, Bent Høie. Alle er mennesker og fortjener å bli behandlet med respekt, ikke minst omsorg, skriver Frida Vevle (20). Håvard Bjelland

Debattinnlegg

Frida Vevle

Kjære helseminister Bent Høie. I dag skal jeg prøve å bruke min stemme til å hjelpe de stemmene vi så altfor ofte glemmer i vår travle hverdag: De eldre.

Når jeg sitter her og skriver dette innlegget, har jeg lyst til å si at jeg snakker for de eldre. Men som en 20 år gammel jente føler jeg ikke det er min plass. Istedenfor skal jeg snakke OM de eldre. For ingen av oss vet vel egentlig hvordan det er å være gammel, gjør vi?

I litt over ett år fikk jeg gleden av å jobbe som assistent på et lokalt sykehjem. Jeg fikk gleden av å bli kjent med så mange herlige mennesker. Jeg fikk gleden av å høre historier og erfaringer fra mennesker som har opplevd mer enn de fleste kan tenke seg. Jeg føler meg heldig og privilegert som fikk lære, oppleve og erfare så mye. Samtidig opplevde jeg også sorgen av å se hvordan mange av dem dessverre må tilbringe sin hverdag. En hverdag fylt med ensomhet, frykt og uvisshet.

Tenk deg, Bent Høie, en hverdag hvor mesteparten av tiden blir tilbrakt i en stol. Ikke fordi du ikke kan gå eller fordi du ønsker det, men rett og slett fordi du ikke har noe valg. Ja, du skulle gjerne vært ute og sett de første hestehovene, eller kjent lukten av regn i vått gress, men blir i stedet satt i din egen ensomhet.

Tenk deg, Bent Høie, å ikke få sove om natten fordi du er redd ingen vil være der når du våkner. Tenk å være redd for at ingen skal rekke å hjelpe deg på toalettet før det er for sent, eller hjelpe deg hvis du faller. Uvisshet og frykt.

Tenk deg, Bent Høie, at alt dette faktisk er en realitet for mange. En realitet som omsorgsarbeidere, sykepleiere og annet helsepersonell gjerne skulle gjort noe med. Problemet er at tiden strekker aldri til. De har faktisk 10 andre mennesker å ta seg av, uten egentlig å ha tid til dem heller.

Jeg spør deg, Bent Høie. Er deg slik du ønsker at din hverdag skal se ut når du blir eldre? For hvis ikke det er det, hvorfor gjør du ikke mer for å endre på det?

Ung eller gammel, Bent Høie. Alle er mennesker og fortjener å bli behandlet med respekt, ikke minst omsorg.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg