Alkohol bør bare selges i nøytrale flasker

Det gikk greit med tobakken. Nå bør vi gjøre det samme med alkoholen.

Publisert Publisert

ENSFORMIG: Nøytral emballasje på tobakk har vært en suksess, mener innsenderen, som ser for seg at vi får en lignende ordning for alkohol. Illustrasjon: Shutterstock/BT

Debattinnlegg

  • Marit Barene
    Generalsekretær i DNT – Edru Livsstil
  1. Leserne mener

Marit Barene

Fargerik emballasje og effekter på alkoholholdige flasker, spesielt rettet mot yngre målgrupper, viser at det er et stort behov for å ta grep.

Derfor er det på tide at politikerne følger eksempelet fra praksisen med tobakk. All tobakksemballasje er i dag nøytral og ensfarget, og har ikke markedsførende plakater eller etiketter.

Overgangen fra fargerike sigarettesker til ensfargede, grønnbrune pakker gikk smertefritt. Hva om vi gjorde det samme med alkohol? Ville Vinmonopolet eller tax free-hyllene blitt kjedeligere? Alle flaskene i samme gråfarge? Hadde du taklet nøytral emballasje på alkoholholdige varer?

Les også

BT på leiarplass: «Bensinstasjonar bør få selje øl»

Det bør snarest mulig også innføres tydelige advarsler om helsefare på flaskene.

Arbeidet har startet, ved at Stortinget har gjort vedtak om innholdsmerking og faremerking for gravide og bruk av alkohol i trafikken. Det er en god start, men hvorfor drøyer det så lenge med å få satt disse tiltakene i verk? Det burde være en enkel sak å få etablert en slik merkeordning.

Tobakksprodusentene fikk en frist på ett år med å få på plass ny emballasje, som ikke skulle virke forlokkende, når regjeringen i juli 2017 besluttet at alle tobakksprodukter skulle ha nøytral emballasje.

Når det er mulig for tobakksindustrien å gjøre en så markant endring så raskt, kan det ikke være noe problem for alkoholindustrien å få det til. Vi kan ikke kaste bort mer tid, nå må regjeringen ta ansvar og stille krav.

Beklageligvis er ofte merking av helseinformasjon i dag for dårlig, med skrifttype og logoer mindre enn det som ville bli akseptert på andre produkter med helseeffekter. Ikoner, farger og bilder gjør det lettere å se og oppfatte et viktig helsebudskap.

Emballasjen på alkohol må merkes med både innholdsbeskrivelse og tydelig informasjon om helserisiko.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg