En 4000 år gammel skikk

DEBATT: Å forby omskjæring vil av jøder oppleves som svik og menneskerettighetskrenkelse.

Publisert Publisert

RITUALE: Et forbud mot omskjæring vil være et signal til jøder om at de er uønsket i Norge, mener innsenderen. Her holder en israelsk far sin sønn før ritualet utføres i Jerusalem. REUTERS/Ronen Zvulun/Files Foto: Reuters/Ronen Zvulun/NTB Scanpix (arkiv)

Debattinnlegg

  • Eystein Husebye jr
    Professor og overlege, UiB/ Haukeland universitetssjukehus
  1. Leserne mener

Kjersti Marie Grinde hevder i BT 19. oktober at «mange menn og gutter som har blitt omskåret opplever en sterk opplevelse av svik og menneskerettighetskrenkelse», og at helsefordelene ved omskjæring er myter.

Riktignok er nytten av omskjæring omdiskutert, men noen studier tyder på at omskjæring av gutter forebygger urinveisinfeksjoner og peniskreft, og hindrer infeksjon og spredning av det kreftfremkallende HPV-viruset og hiv.

Omskjæring i jødisk tradisjon er et enkelt inngrep som gjøres uten narkose og har svært få komplikasjoner. Dette ytre tegnet på pakten mellom Gud og Abraham er en over 4000 år gammel skikk og det eneste av Moselovens 613 påbud alle jøder følger uansett religiøst og politisk ståsted. Å forby omskjæring er det som vil oppleves som svik og menneskerettighetskrenkelse.

Det forbudet som Grinde målbærer, vil først og fremst ramme jøder og deres menneskerettigheter og religionsfrihet. Et forbud vil i praksis være et signal til norske jøder om at de ikke er ønsket her.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg