En utfordring til vår nye minister

Er høy dødelighet hos oppdrettsfisk, vill laksefisk og rensefisk en pris verdt å betale?

Publisert:

VERKTØYKASSEN ER TOM: Tidligere fiskeriministre har hatt stor tiltro til at næringen, sammen med ministrenes «verktøykasse», skal kunne løse utfordringene, skriver Reidar Staalelsen (Ap). Foto: Rune Sævig

Debattinnlegg

Reidar Staalesen 
Bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet

Lakselus er den største utfordringen for havbruksnæringen, som en rekke saker i mediene har påpekt i 2018. Det er en dyretragedie med enorm dødelighet hos oppdrettsfisken, svimlende bruk av rensefisk og skadelidende villfisk.

Nylig kunne Kyst.no vise til observasjoner Mattilsynet har gjort, der lusen gjennom naturlig evolusjon er blitt blank og gjennomsiktig. Da ser ikke rensefisken lusen, og den er også vanskeligere å oppdage for dem som skal telle lakselus.

Tidligere fiskeriministre har hatt stor tiltro til at næringen, sammen med ministrenes «verktøykasse», skal kunne løse utfordringene. Men det virker som om verktøykassen for åpne merder begynner å gå tom, og det bør heller satses på enda flere forsøkstillatelser med lukkede anlegg.

Her ser vi gode resultater. Blant andre Akvadesign sitt anlegg ved Brønnøysund har ikke hatt lakselus siden 2012! Dette bør det være politisk vilje til for å få til. Hva tenker vår nye minister om denne utfordringen?

Vi skal selvfølgelig sikre fremtidens havbruk sammen med næringen selv, men hvorfor pekes det ikke og gis det ikke et større politisk initiativ fra regjeringen mot løsningen som ser ut til å fungere?

Er høy dødelighet hos oppdrettsfisk, vill laksefisk og rensefisk en pris verdt å betale for å hindre evolusjonen i havbruksnæringen som vil skille lusen fra fisken?

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg