Legalisering har blitt en motesak

<b>KrFU:</b> Ungdomspolitikere som ufarliggjør cannabis må ta sin del av ansvaret for hasjbruken blant ungdom.

Publisert Publisert

PROBLEMET: Men hvordan gikk det så langt at rundt 40 personer under 25 ble tiltalt for narkotikakriminalitet? Dessverre ligger sannsynligvis mye av problemet hos legaliseringsforkjemperne i flere av de politiske ungdomspartiene, mener KrFU. Foto: Vegar Valde

Debattinnlegg

 • Kristoffer Landa (nestleder)
  Bergen KrFU
 • Lene Aksnes (leder)
  Bergen KrFU
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
 1. Kristoffer Landa

 2. Lene Aksnes

Den siste tiden har det blitt avdekket et overraskende stort hasjmisbruk blant elever ved den videregående skole i Bergen. Dette har ført til store medieoppslag, og debatter rundt legalisering av narkotikumet cannabis. Men hvordan gikk det så langt at rundt 40 personer under 25 ble tiltalt for narkotikakriminalitet? Dessverre ligger sannsynligvis mye av problemet hos legaliseringsforkjemperne i flere av de politiske ungdomspartiene.Vi som ungdomspolitikere må være oss bevisste at vi er forbilder og har et ansvar for hva vi kommuniserer til andre ungdommer. Da kan vi ikke komme med feilaktig ufarliggjøring av cannabis, slik som ofte skjer i skoledebatter og andre typiske ungdomsforum. Der en burde ha snakket om at hasj fører til flere hjerteinnfart, impotens og psykiske lidelser (spesielt blant unge), har en heller gjort legalisering til en motesak.

Øker faren for hjerteinfarkt

Så hvorfor snakker ikke legaliseringsforkjemperne om at regelmessig bruk av cannabis øker risikoen for impotens, samtidig som det forstyrrer hormonbalansen? At bruk av cannabis er en utløsende faktor for psykiske lidelser som schizofreni og psykose? At sannsynligheten for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag øker ved bruk av cannabis (spesielt i kombinasjon med andre rusmidler)?

Les også

Skremmes til taushet

Visste du at det er langt mer antakelig at en som bruker hasj ukentlig det siste året vil ende opp på trygd i løpet av en treårs periode? Visste du at over 100.000 personer i europeiske land fikk behandling for cannabisproblemer i fjor? Etter heroin er dette det stoffet som flest søker hjelp for. Og har du tenkt over at virkningene kan være betraktelig ulike fra person til person?

Og hvor er logikken i at økt tilgjengelighet vil føre til mindre forbruk? Alt tyder på det motsatte.

Fraværende solidaritet

Solidaritetstanken har også vært skremmende fraværende i denne debatten. Hvorfor ønsker forkjemperne å gjennomføre en legalisering på premissene til de ressurssterke i samfunnet når en vet at de store skadene av hasjbruk ofte rammer et sårbart mindretall? Vi kan ikke lage lover som på denne måten rammer allerede utsatte grupper.

Vi har sett hva ufarliggjøring av narkotika fører til. Ikke la legalisering være en motesak.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Skremselspropaganda om cannabis

 2. Legalisering løser ingenting

 3. - Skjønte ikke hva politiet ville

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg