Ta bekymringene på alvor

Det må bli slutt med at det er vi som gir beskjed om miljøutfordringene. Bevisbyrden skal ligge hos næringen.

Publisert:

FISKERE SOM SIER FRA: Man skal ta bekymringene til hummerfiskerne, rekefiskerne og laksefiskerne på alvor, skriver Reidar Staalelsen, fritidsfisker og Ap-medlem. Foto: Jan M. Lillebø

Debattinnlegg

Reidar Staalesen
Leder i Bergenhus Arbeiderparti

Både NRKs Brennpunkt og artikler fra Bergens Tidende den siste tiden har satt lyset på en oppdrettsnæring som sliter med mer enn omdømmet. Vi er mange som har ropt ut vår frustrasjon i flere år, men vi blir som oftest irettesatt av sittende fiskeriminister eller representanter fra næringen.

I etterkant av Brennpunkt-dokumentaren har både Nifes og Sjømat Norge gått ut og sagt seg feilsitert, og at programmet inneholder feil. Dette benekter Odd Isunget, redaktør i Brennpunkt, til Ilaks 15. november. Han sier at både fikk Nifes se programmet i forkant, og Sjømat Norge fikk sitatsjekk på sitt intervju. Ingen av disse reagerte før seerne gjorde det.

Vi vet at oppdrettsnæringen er kommet for å bli, og det ønsker også vi som er blitt kalt næringens mørke motkrefter. Vi ønsker en bærekraftig lukket oppdrettsnæring i sjøen. Den må forankres i Grunnlovens miljøparagraf 112, og den må kunne gå hånd i hånd med miljøet den befinner seg i, vår felles allmenning.

Les også

Har du laks, får du lov

Næringen og miljøet fortjener at vi setter klare krav og grenser. Alle vet at sjømat i kosten er bedre enn ikke sjømat i kosten, men det kan gjøres bedre. De genuine stammene med sjøørret og laks kan ikke ofres for åpne merder.

Man skal ta bekymringene til hummerfiskerne, rekefiskerne, fjordfiskerne, laksefiskerne, miljøorganisasjonene og alle som ser en endring i miljøene rundt oppdrettsanleggene på alvor.

Det må bli slutt med at det er vi som gir beskjed om miljøutfordringene. Bevisbyrden skal ligge hos næringen, det er de som må bevise at miljøet faktisk ikke blir endret.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg