Hvem skal betale?

Så dyrt som det har blitt å ha en grav, tipper jeg at etterlatte snart ikke har råd til et sted å gå til.

TOTAL SVIKT: 20 år med feil drift er nå så synlig at det ikke lenger er mulig å skjule, skriver innsender. ARKIVFOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Publisert:

Som flerårig ansatt ved en av byens kirkegårder, er det med tristhet jeg registrerer forfallet. Ansvarlig for kirkegårdene var i sin tid kommunen. Ved Solheim, Møllendal, Laksevåg og Åsane var det fast stasjonert bemanning som hadde til oppgave å holde kirkegårdene vedlike. Om vinteren var det beredskapsvakt som rykket ut i helgene for å strø og brøyte.

Fra slutten av 80-tallet har det vært en kontinuerlig nedbemanning. Bergen Kirkelige Fellesråd fikk på tidlig 90-tallet ansvaret etter eget ønske, og en rekke endringer ble gjennomført. Bemanning skulle ikke lenger være fast stasjonert. Voldsomme investeringer i maskiner og utstyr og mindre folk skulle i stedet heretter reise rundt fra plass til plass. Dette har ikke fungert, for aldri har det vel sett verre ut enn nå.

Les også:

Les også

Har vi ikke lenger respekt for våre døde?

Det sier seg selv at eierskapet til egen arbeidsplass ikke kan bli det samme når de ansatte drar rundt som nomader uten mulighet til å holde det pent. Hvordan hadde folk sine hager sett ut om de ble skjøttet på samme måte? For meg ser det ut som om ledelsen i Akasia (tidligere Bergen kirkelige Fellesråd) har sviktet fullstendig. Der har man tydeligvis ikke forstått at det er menneskene som sørger for at ting blir bra, ikke en røys med maskiner og biler.

20 år med feil drift er nå så synlig at det ikke lenger er mulig å skjule. Å rette på det kommer til å koste fryktelig mye. Hvem skal betale? Så dyrt som det har blitt å ha en grav, tipper jeg at etterlatte snart ikke har råd til å ha en grav og gå til.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg