Ta symptomene på alvor

Antakelig er de så svake at du normalt ville avskrevet dem.

Jeg anbefaler at vi alle nå opptrer som at vi er smittet, dersom vi kjenner på milde symptomer, skriver Arild Øren Wanvik.
  • Arild Øren Wanvik
    Bergen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg er påvist covid-19-smitte, og jeg anses som å ha vært smittsom hele uken. Jeg ønsker nå å fortelle hvor subtile symptomene kan være i begynnelsen.

Jeg våkner med et mildt ubehag i korsryggen mandag morgen, men konkluderer for meg selv at dette er fordi jeg har sovet skjevt.

Jeg er ørlite granne tett i nesen mandag og de neste dagene, men konkluderer med at dette er en ørliten forkjølelse, faktisk egentlig knapt det.

  • Vil du ha de viktigste nyhetene om koronautbruddet rett i innboksen? Meld deg på her.

Jeg blir litt ekstra trøtt på onsdag kveld og tar en power-nap på sofaen. Som far til en toåring er ikke dette helt unormalt, men noe får meg likevel nå til å begynne å bli litt usikker.

Jeg føler også at jeg blir bitte litt mer andpusten enn vanlig når jeg går i trappene, men det er knapt merkbart.

Jeg er litt svimmel og litt trang i nøtten på torsdag morgen, og begynner nå å få bange anelser. Tanken om korona streifer meg. Denne formiddagen blir jeg satt i karantene, og nå begynner jeg å se hvor dette går.

I løpet av torsdagen kjenner jeg på et «trykk» i brystet og lett kribling i kroppen. Jeg har ikke feber, men innser nå at jeg ikke er frisk.

På torsdag kveld har jeg mild feber. 38,0. Feberen er borte morgenen etterpå, og jeg har vært feberfri siden den gang.

Fredag kl. 13.30 får jeg ta en test hos legevakten (jeg har forsøkt å få det siden jeg ble satt i karantene). Lørdag kl. 16 får jeg svaret.

Symptomene er så milde at det er uhyre lett at vi alle bagatelliserer dem. Det er en av hovedgrunnene til at dette nå er så ekstremt smittsomt.

Les også

Morten Myksvoll: «Det er ikkje innført koronaferie»

FHI tester nå kun alvorlig syke og helsepersonell. Mørketallene blir med andre ord bare større og større. Derfor anbefaler jeg at vi alle nå opptrer som at vi er smittet, dersom vi kjenner på milde symptomer.

Det trenger ikke å være feber. Det trenger ikke å være hoste. Antakelig er symptomene så svake at du i en normal situasjon bare ville avskrevet dem. Det kan være hodepine, milde ryggplager, svimmelhet.

Nå har spredning gått så langt at vi alle må hjelpe med å avlaste helsevesenet. Dersom du mistenker at du er smittet, må du selv ta ansvar og varsle de du har vært i nærkontakt med. Du anses som smittsom 48 timer før du kjente på første symptom.

Ta godt vare på hverandre. Stay safe, stay strong, stay the f*** home.

Innlegget ble først publisert på Facebook og er gjengitt med tillatelse.

Publisert
  1. Koronaviruset

Les mer om dette temaet

  1. 382 Haukeland-ansatte i karantene - kan ikke svare på hvor mange som er smittet

  2. Slik vil hun hjelpe folk som er rammet av koronaviruset

  3. Så lett er det å bli smittet av korona

  4. FHI: Koronautbruddet kan nå toppen i sommer

BT anbefaler

Regine (24) fikk strøm­regning på nesten 7000 kroner

– Jeg tenkte at her må det ha skjedd en feil.

LES SAKEN