Veganisme er bra for både deg og ditt avkom

Jeg holdt på å sette B12-sprøyten i låret da jeg hørte Lise Bjørke Monsen i Her & Nå på P1, og jeg ble ikke mindre bekymret da jeg leste intervjuet i BT (05. juni).

Publisert:

PLANTEKOST: Også gravide kan være vegetarianere, ifølge innsenderen, så lenge de passer på å få i seg nok vitaminer og mineraler. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

Lars Giæver
Veggispreik

Selvfølgelig kan du leve usunt når du er gravid, og selvfølgelig er det ikke bra for barnet ditt om du gjør det. Men å spise mer rødt kjøtt, slik Monsen foreslår, er ikke svaret.

Som Monsen selv påpeker, er B12-mangel et problem for mange nordmenn, og jeg kjenner flere kjøttetere som ikke klarer å ta det opp i kroppen. Selv må jeg ta sprøyter, og det måtte jeg også gjøre da jeg slukte biffen rå.

Gravide og personer med ansvar for barn bør selvfølgelig sørge for at fosteret og barna de har ansvar for får i seg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, men vil du at barna skal vokse opp i en verden som er bærekraftig, bør du absolutt vurdere veganisme. Kosttilskudd er uansett noe de fleste nordmenn bør ta, som d-vitamin og jern, og gravide bør passe ekstra på jod og folat.

Alle som jobber med dem som skal vokse opp i morgen, bør innse at arealene, ferskvannet og mengdene av sprøytemidler som kreves for å opprettholde dagens konsum av rødt kjøtt spesielt, og animalske produkter generelt, vil gi våre etterkommere store helseutfordringer.

Det er tragisk om forskere som Monsen, jordmødre og helsepersonell skal skremme folk bort fra å velge plantekost. Vitaminene blir ikke mer potente om det puttes i fôret til kuen du spiser. Du har like stort utbytte av å ta kosttilskuddet direkte selv, og de fleste av oss må ta tilskudd uansett.

Norske kostråd gir tips om hvordan gravide kan leve plantebasert, og kostrådene fra staten anbefaler alle å spise mindre animalsk føde.

Spis færre dyr, spesielt for barnas skyld!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg