Tilbakeslag med Trump

Innsettelsen av Donald Trump og Mike Pence forplikter oss alle til å ikke ta våre og andres rettigheter for gitt.

Publisert Publisert

TRAKASSERING: Vi ser allerede økt trakassering av kvinner, muslimske kvinner med hijab, homofile, mexicanere, eller andre. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Christian Lomsdalen
    Lektor, humanist, og far
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fremskritt er ingen selvfølge for dem som stiller litt lenger bak i køen enn det den hvite, funksjonsfriske, heterofile, vestlige, mannen. De siste hundre årene har det likevel blitt vunnet rettigheter på mange områder. Men disse fremskrittene har ikke vært uten tilbakeslag. Nå kan vi stå foran det største tilbakeslaget på lenge.

Det er problematisk at land som Nicaragua vedtar en av regionens strengeste abortlover, at homofile får det vanskeligere i Uganda, at ateistiske bloggere piskes eller drepes i Bangladesh og Saudi-Arabia, men det begrenses ofte til disse områdene, og presset fra vesten har i det minste stort sett pekt i riktig retning. Vi har som regel vist at det er mulig å gi utsatte grupper rettigheter, selv om heller ikke vi alltid lykkes.

Les også

Anja strikker «pussyhats» i protest mot Trump

Problemet vi står overfor når Trump og Pence tas i ed i dag, er at dette kan endre seg. Lovnadene i valgkampen og det faktum at det er et ledig høyesterettssete i USA gjør at dette kan bli et stort tilbakeslag for rettighetene til mange grupper. Vi ser allerede økt trakassering av kvinner, muslimske kvinner med hijab, homofile, mexicanere, eller andre.

Det er her forpliktelsen ligger – at vi som lever i situasjoner hvor det er trygt krever at rettighetene blir opprettholdt. Valget av Trump og Mike Pence forplikter oss alle. En forpliktelse om å ikke ta egne rettigheter for gitt, og en forpliktelse til å kjempe for andres rettigheter. Bare på denne måten kan vi vise takknemlighet til dem som har kjempet for de rettighetene vi har i dag.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg