Flere kan følge etter

Dette kan bli historisk — dagen da EU startet en disintegrasjonsprosess.

Publisert Publisert

SEIERHERREN: UKIP-leder Nigel Farage kan kanskje få følge av Marine Le Pen og Frankrike ut av EU, skriver Stein Kuhnle.

Debattinnlegg

  • Stein Kuhnle
    Professor, UiB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stein Kuhnle

BT ba i morgentimene fredag professor Stein Kunhle ved Institutt for sammenlignende politikk ved UiB kommentere folkeavstemningen i Storbritannia. Her er hans første reaksjon: Overraskende resultat. Det kan stimulere tilsvarende selvstendighetsbevegelser i andre medlemsland. Mer nasjonalisme. Mer anti-migrasjonsholdninger. Mer velferdssjåvinisme.

Men resultatet vil nok også få Skottland til å kreve ny folkeavstemning om uavhengighet for å kunne slutte seg til EU igjen.

EU står overfor et stort dilemma: på den ene siden bør Storbritannia få en god avtale med EU, fordi EU er sterkt avhengig av Storbritannia, på den annen side kan resultatet stimulere 27 andre medlemsland til å kreve spesialavtaler.

24.juni 2016 kan bli historisk: dagen da EU startet en disintegrasjonsprosess. Kanskje Marine Le Pen vinner presidentvalget i Frankrike neste år? Kanskje vi får FREXIT etter BREXIT (og i mellomtiden GREXIT)?

Men sjokkresultatet kan også bli en vekker for EU og Brussel og føre til nytenkning om den kompliserte og krevende konstruksjonen EU er.

Behovet for samarbeid på tvers av nasjoner i Europa og verden for å løse politiske problemer som ikke respekterer nasjonsgrenser er like stort i dag som i går.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nordea: - Brexit vil føre til børsfall verden over

  2. Solberg: - Brexit er et varsku for EUs ledere

  3. Desperat usikre husmødre

  4. EU – verdt å kjempe for

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg