Det norske energiforbruket er unikt

Vi kan være sikre på at verden vil trenge mer energi i årene som kommer enn det som kan dekkes av fornybar.

Publisert Publisert

TRENGER DET: Vi skal fortsette å produsere norsk olje og gass til en verden som trenger det, med de strengeste miljø- og utslippskravene i verden, skriver Tord Lien. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Debattinnlegg

  • Tord Lien
    Olje- og energiminister
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På kommentatorplass i BT torsdag blir jeg kritisert for å satse på feil hest i det fremtidige energimarkedet. Det er riktig at fremtidens energimarked er preget av usikkerhet. Men noe vi kan være sikre på, er at verden vil trenge mer energi i årene som kommer enn det som kan dekkes av fornybar.

Tord Lien

Utslippene av klimagasser må ned for å nå målene i Paris-avtalen og for å bekjempe klimaendringene. Her er jeg helt på linje med mine kollegaer i India, Brasil og Tyskland som blir trukket frem i kommentaren. Vi er nok også enige i at verden fortsatt vil trenge store mengder olje— og gass i lang tid fremover. Skiftet fra fossil til fornybar skjer ikke over natten. Derfor skal vi fortsette å produsere norsk olje og gass til en verden som trenger det, med de strengeste miljø- og utslippskravene i verden.BT-kommentator Ingvild Rugland:

Les også

Har vi en energiminister?

For kort tid siden leverte jeg den første helhetlige energimeldingen til Stortinget om den norske kraftforsyningen på 17 år. I Norge har vi et fantastisk utgangspunkt ettersom vårt kraftsystem allerede er utslippsfritt og fornybart gjennom våre store vannkraftressurser. Derfor skiller vi oss ut fra land som nå gjennomfører store og kostbare omlegginger av kraftforsyningen sin.

Det norske energiforbruket er også unikt fordi vi bruker fornybar kraft til langt flere formål enn andre europeiske land. Vi skal videreutvikle disse ressursene også i framtiden, sammen med satsing på andre energiformer. Vi skal også ta mer av den fornybare kraften i bruk, både til industri og andre formål, særlig transport. Norge samarbeider dessuten tett med våre venner i både Norden og Europa. De trenger strøm når vinden ikke blåser eller solen skinner. De trenger også mer norsk gass for å erstatte kull.

Adm. dir. Henning Arnøy i Force Technology Norway:

Les også

- Oppdrett har mye å hente fra olje og gass

Fischer har helt rett i at det er langt fra Hammerfest til vindmøllene utenfor danskekysten. Men jeg kan forsikre om at det er vesentlig kortere til vindparken i Raggovidda i Finnmark, eller til Fosen hvor Europas største landbaserte vindkraftanlegg snart bygges. I Norge satser vi både på fornybar energi og på olje og gass.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg