Plastplaneten

Havet vårt kveles av plast. Det er på tide å handle.

Publisert:

KVELES: En delfin døde i Oslofjorden etter å ha viklet seg inn i byggeplast og taurester. Nå er det på tide å rydde opp, skriver innsenderen. Bildet fra filmen Tilikum. Foto: Jan Peter Hammer.

Debattinnlegg

Øyunn Stokkeland Kåset
Leder, Grønn Ungdom Hordaland

Denne uken ble en død delfin skylt opp i Oslofjorden innsurret i plast. Det er uakseptabelt at havet kveles av plast. Vi må ta et oppgjør med engangsplast, emballasjeveldet og næringslivet.

På denne tiden i fjor ble «Sotra-hvalen» funnet med fordøyelsessystemet fullt av plastposer. Hvalen hadde sultet i hjel. Delfinen døde etter å ha viklet seg inn byggeplast og taurester. Det hindret den trolig fra å svømme til overflaten for å trekke pusten.

Tragisk nok druknet den av plastforsøpling.

All plast på avveie havner til slutt i havet. Store biter blir til mindre biter, og til slutt mikroplast. Den havner i alger, fugler og fisk, og på vår egen middagstallerken. Amerikanske forskere mener at vi er på vei mot en «plastplanet».

Allerede i 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet, om vi ikke endrer kurs.

Øyunn Stokkeland Kåset

Les også

Vi arbeider med vår egen utslettelse

Alle er enige om at vi må stanse plastforsøplingen. Nå er det på tide å gjøre ord om til handling. Her er Grønn Ungdoms tre tips til den nye regjeringen:

Vi må redusere plastbruken.

Unødvendig bruk av plastemballasje bør avgiftsbelegges og engangsprodukter i plast bør forbys. Det finnes gode, nedbrytbare alternativer til alt fra q-tips til plastbestikk.

Vi må stille strengere krav til fiskeri, oppdrettsnæring og byggebransjen.

Norge trenger en nullvisjon for plastforsøpling fra skip, oppdrettsanlegg og byggeplasser. Resirkulert plast må premieres, så brukt plast blir en verdifull ressurs og kilde til arbeidsplasser.

Det må lønne seg å rydde opp.

Prøveprosjektet «Fishing for Litter», der fiskere får betaling for å rydde plast på sjøen, må gjøres permanent og landsdekkende.

Det koster lite å legge om politikken. For havet blir det dyrt om vi lar være.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg