Du har rett til å være deg selv

Det er vanskelig å få jobb når du ikke passer inn i normen. Petter kommer fortsatt på jobbintervju før Ali.

Publisert Publisert

INGEN SELVFØLGE: Mange tror det er en selvfølge å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig, skriver innsenderne. Bildet er fra en Pride-parade. Foto: NTB scanpix

Debattinnlegg

  • Peter Christian Frølich
    Stortingsrepresentant (H)
  • Helge Ytterøy L’orange
    Leder, Åpne Høyre
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Vi vil ha et samfunn der alle kan utforske og nå sitt fulle potensial. Mangfoldet vi skaper når vi har respekt for at alle får være seg selv og elske hvem man vil, er en styrke for samfunnet vårt.

Negativ sosial kontroll hindrer mennesker fra å kunne leve fritt slik de egentlig er. Både Fatima og Ole kan bli utsatt for negativ sosial kontroll fra foreldre, vennekrets, familie, på arbeidsplassen eller skole, i foreninger og trossamfunn.

Kjente stemmer i samfunnsdebatten lever i frykt med drapstrusler og voldsalarm. De kjente er likevel tryggest, andre må stå alene. Unge med innvandrerbakgrunn som presses inn i tvangsekteskap. Unge kvinner og skeive som opplever hatkriminalitet, æres-ukultur og minoritetsstress fra religiøse miljøer.

Les også

Tallak (34) skrev om ensomheten og fikk en flom av henvendelser

Både bedehus og moskeer forteller mange homofile, lesbiske, bifile og transpersoner at det er syndig å være seg selv. Unge jenter presses hjemmefra til såkalt dydighet, mister retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet. Gutter og jenter må undertrykke følelsene sine av frykt for å miste familie og venner om de er ærlige. Mange tror det er en selvfølge å komme ut av skapet, men for en del er det fortsatt utenkelig og umulig.

I skolegårdene er «jævla homo», «jøde», «neger», «pakkis» eller «du er for norsk» banneord man kan høre. Det sies også på sosiale medier og i kommentarfeltene – og bak folks rygg.

Det er vanskelig å få jobb når du ikke passer inn i normen. Petter kommer fortsatt på jobbintervju før Ali, og Emma sliter som jobbsøker når navnet er Erik på vitnemålet.

Å frata mennesker retten til å være seg selv, skaper ødelagte liv med dårlig psykisk helse - et kaldere samfunn. Vi har alle et ansvar for tydelig å snakke opp mangfold hvis vi ser at noen trenger å bryte trange normer, hvis vi mistenker at noen må komme seg ut av negativ sosial kontroll.

Arbeidsgivere og kommuner som jobber godt med å skape rom for mangfold, er verdifulle medspillere for et samfunn der det er plass til alle. Å gi noen en sjanse til å vise sitt potensial, viser seg å skape et bedre arbeidsmiljø og gode resultater.

Les også

Flyktninger og innvandrere: Bli frivillig!

Kvinner med innvandrerbakgrunn trenger selvstendig inntekt og det sosiale fellesskapet en arbeidsplass gir dem for å stå trygt på egne ben. Det er lønnsomt for samfunnet og uvurderlig for den enkelte. Det samme gjelder for andre minoriteter, seksuelle så vel som kulturelle.

Derfor har regjeringen lansert en handlingsplan mot negativ sosial kontroll. Derfor vil vi styrke kompentansen på LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i barne- og familievernet. Derfor kjemper regjeringen mot mobbing og diskriminering med stadig bedre verktøy og lovverk. Senest med et nytt vedtak i Stortinget der vi fastslår at hat og diskriminering overfor de med andre kjønnsuttrykk skal kriminaliseres.

Det samme arbeidet gjør våre lokalpolitikere over hele landet. Retten til å være seg selv burde være selvsagt for alle.

  • Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.
Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg