Oslo er ikke alltid relevant for resten av landet

Utfordringene i hovedstaden blir en tvangstrøye for de øvrige kommunene i landet dersom venstresidens forslag går gjennom.

Publisert Publisert

UNØDVENDIG: Venstresiden på Stortinget fremmer et forslag som stikker kjepper i hjulet for hele bemanningsbransjen. Men problemet de vil løse eksisterer kun i hovedstaden. Det er unødvendig, skriver innsenderne. Foto: NTB scanpix (Illustrasjonsfoto)

Debattinnlegg

  • Henning Warloe
    Bystyrerepresentant (H)
  • Ove Trellevik
    Stortingsrepresentant for Hordaland (H)
  1. Leserne mener

Byggebransjen i Oslo har store problemer. Derfor har regjeringen lagt frem tiltak for å få bukt med dette problemet. Nå har venstresiden på Stortinget derimot kuppet flertallet med KrF på vippen, og fremmer et forslag som stikker kjepper i hjulet for hele bemanningsbransjen. Dette til tross for at problemet de vil løse kun eksisterer i hovedstaden.

Det er trist, unødvendig og kunnskapsløst.

Venstresiden krever både fast ansettelse, og landsomfattende tariffavtale for bemannings- og vikarbyråene. Det er nødvendig å innføre tiltak for å bekjempe den høye andelen innleie i Oslo-området.

For alle andre derimot, slår det feil ut. Forslaget ender opp med å ramme flere bransjer, som skole og helse, hvor dagens regelverk har fungert bra. Studenter, gründere og arbeidssøkende lider under et nytt og rigid regelverk.

Det er helt unødvendig at utfordringene i hovedstaden skal bli en tvangstrøye for Bergen og resten av landet.

BT har omtalt bedriften PVS (Pedagogisk Vikarsentral), som ville gi et nytt og bedre tilbud til skoler og barnehager. De valgte å satse, og er en solskinnshistorie med gründere som satser og får det til. De har nå utvidet til flere store byer og blitt svært viktig for at elever i Bergen møtes av en motivert og kompetent lærervikar, når skolene har behov for det.

Stortingets vedtak om innstramminger i bemanningsbransjen ender opp med å straffe bedrifter som PVS, som vil skape verdier i en bransje som samfunnet trenger. Det sender uheldige signaler om hva Stortinget mener om gründere.

Les også

Den seige midlertidigheten

Nylig tok flere rektorer opp bruk av vikarer i bergensskolen i Komite for barnehage, skole og idrett. Mange av skolene i Bergen er avhengig av eksterne vikarbyråer fordi den kommunale vikartjenesten ikke er tilstrekkelig. PVS har kompetente studenter som er avhengig av en fleksibel arbeidshverdag, og kan raskt skaffe dyktige vikarer.

Derfor har Bergen kommune i økende grad benyttet seg av PVS sine tilbud, og vi ser at de stadig blir en større aktør i Bergen og i andre byer. Det er derfor helt uforståelig at et stortingsflertall vil legge hindringer i veien for studenter og et byrå som raskt kan gi tjenester som kommunen har et stort behov for.

Det finnes mange andre tjenester i kommunen som også har behov for vikarer, kanskje spesielt innen helse og omsorg. Gjennom bemanningsbransjen kan mange som har stått uten arbeidslivet eller har hull i CV-en skaffe seg verdifull arbeidserfaring og seinere fast jobb. Det er rett og slett trist at stortingsflertallet hever terskelen og tar fra mange mennesker denne muligheten.

  • Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.
Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg