Har folk glemt kunsten å riste etter å ha gått på do?

Trenger du virkelig dopapir når du tisser i fjellet?

SKJUL DET: Det går da i det minste an å prøve å skjule dopapiret litt. Legge det under en stein, eller dytte det ned i en liten sprekk, skriver Henrikke Øijord Haugan, Denne papirklatten fant hun i Rondane.

Privat
  • Henrikke Øijord Haugan
    Friluftsmenneske og industridesigner

Helt siden jeg var liten, har jeg vært mye på tur, og jeg har hatt stor glede av de mange stiene rundt omkring i Norge.

De siste årene har jeg lagt merke til noe jeg aldri kan huske å ha sett så mye av tidligere: Hvite små klatter som med ujevne mellomrom ligger slengt langs stiene.

Hva det er?

Dopapir og våtservietter. Brukte. Æsj.

Første gangen jeg la ordentlig merke til det, var i Lofoten. Dopapir og våtservietter lå strødd langs stiene. Der overrasket det meg ikke spesielt, da jeg var forberedt på at mange turister har et litt avslappet forhold til å ta med seg søppel hjem fra tur.

Men nå ser jeg det lenger sørover i Norge, også på stier der det ikke ferdes så mange turister.

Les også

Professor: – Vanskelig å straffe turgåere for å være dumme

I starten lurte jeg på om det kanskje kunne være en uheldig turgåer eller to som hadde mistet snytepapiret sitt langs stien. Men etter hvert begynte jeg å se så mye papir at det kunne ikke være det som var årsaken.

Hva skjedde med sporløs ferdsel? Og trenger du virkelig dopapir når du tisser i fjellet; har folk glemt kunsten å riste?

Greit nok. Jeg kan jo se gleden ved å ha et lite tørk på lur (i alle fall hvis det er verre ting som melder seg). Dopapir løser seg i det minste opp etter hvert, i motsetning til våtservietter som blir liggende.

Men det går da i det minste an å prøve å skjule det litt. Legge det under en stein, eller dytte det ned i en liten sprekk. I alle fall ikke la det ligge og flyte på eller rett ved stien.

Jeg har diskutert dette med venner og folk jeg har møtt på tur. Hvorfor har vi sett mer av dette de siste årene?

Noen mener at folk ikke bryr seg lenger, mens andre mener det rett og slett bare er blitt mer folk i fjellet. Jeg holder en knapp på det siste.

Les også

Guide til Norges «trollpikker»

Mer folk som bruker fjellet, er vel og bra, men økt trykk på fjellområdene betyr at vi må bli enda flinkere til å ta vare på dem.

Mange er blitt kjempeflinke til å plukke med seg plast på tur. De tar gjerne med seg andres plastsøppel ned fra fjellet, men de fleste lar andres dopapir ligge. Forståelig nok. Men de hvite flekkene fører til mindre trivsel i fjellet.

En som er ekstra flink til å plukke med seg søppel, er min kompis Simen. Han plukker alltid med seg det han finner av uønskede ting på stien, uansett om det er et sjokoladepapir som blåser i snøen, eller om det er en liten bit med dopapir.

Det eneste Simen ikke har tatt med seg, er en brukt tampong han fant på toppen av Lauvnostind i Hurrungane, og det forstår jeg godt. Hvorfor noen la den igjen der, har jeg mindre forståelse for.

Jeg tenker at vi alle kan bli litt mer som Simen.

Men viktigst av alt, og dette er en oppfordring til deg som er tissetrengt på tur, og som kanskje har glemt kunsten å riste: Prøv det!

Det er ikke alltid nødvendig med dopapir på tur. Dersom du likevel vil bruke litt papir, ta det helst med deg igjen, eller gjør i det minste en innsats for å fjerne det fra stien.

Hvis alle bare rister litt mer, skjuler litt bedre, og kanskje plukker litt mer, så kan det bli så utrolig mye hyggeligere for alle å ferdes i fjellet.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg