Nå må Norge sitte stille i båten

DEBATT: Britisk EØS-medlemskap er bare aktuelt dersom de kan tåle et tett samarbeid med EU. Det har de ikke vist noen tegn til.

UTSATT: Smarte britiske hoder snakker om å tre inn i EØS. Det setter Norges EØS-avtale i fare. EUs respons er lett å se - vi kan si natta til EØS, skriver Jan Brøgger. Britenes statsminister Theresa May har valgt å utsette voteringen om Brexit-avtalen i parlamentet.
 • Jan Brøgger
  Leder i Årstad Høyre og bystyrekandidat
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Brexit-avtalen om Storbritannias uttreden av EU og overgangsperiode er ydmykende. Avtalen gir full kontroll i innvandring, fisk og jordbruk mot nær permanent innlåsning av null innflytelse og ingen handelsfrihet. Avtalen har knapt støtte i parlamentet, og avstemningen er på ynkelig vis utsatt.

Smarte britiske hoder tar derfor til orde for EØS. Strategien skal være å tre inn i EØS, og så bryte opp EU ved å trekke vaklende EU-medlemmer over i et britisk-dominert EØS. Dette setter vår EØS-avtale i fare, den blir en gjøkunge i redet. EUs respons er lett å se - vi kan si natta til EØS.

Britisk EØS-medlemskap er bare aktuelt dersom de kan tåle et tett samarbeid med EU. Det har de ikke vist noen tegn til. Tallrike ukloke valg har ledet dem dit.

Britisk elite belønner årevis med nøysomhetspolitikk for folk flest med en Brexit som gjør dem fattigere enn alternativet. Brexit-forhandlingene har vært preget av ufin britisk retorikk. Det er derfor en ære for meg som antagelig eneste norske politiker å være blokkert på Twitter av Storbritannias ambassadør.

Brexit har skapt en hjemlig EØS-debatt. Senterpartiet og SVs EØS-motstand må oppfattes som kalkulert og urealistisk populisme. Høyre er også bøndenes parti. Realiteten er at britisk EØS-medlemskap truer også våre norske bønder. Her gjelder det å sitte stille i båten, for noen bedre avtale får vi verken for næringslivet eller bøndene.

Det finnes en tredje løsning - nemlig EFTA-medlemskap. Dette er ikke det samme som EØS. Britene aksepterer kanskje en isolert britisk «tredje søyle» i EFTA, men hvem vet med en slik gjeng? Et norsk EØS-veto vil være pinlig, men nødvendig.

Vi får håpe det britiske parlamentet kommer med en nyttårsgave til det britiske folk, og godtar den foreliggende avtalen. Om avtalen forkastes, er det i Norges interesse at det ikke blir EØS.

 • Har du meninger? Send oss en e-post. Følg BTmeninger på Facebook!
Publisert
 1. Brexit
 2. EØS
 3. EU

Les mer om dette temaet

 1. Tidligere europaminister Vidar Helgesen: En advarsel mot å tukle med EØS-avtalen

 2. Tvungen sammenslåing av Troms og Finnmark gjør Norge mer sårbar: For Putin har tatt på den gule vesten

 3. – Det konservative partiet i Storbritannia står midt i en politisk borgerkrig

 4. Ny rapport: Brexit gjør Storbritannia fattigere

BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN