Når mor ødelegger far

Jeg skammer meg når jeg ser hva andre kvinner kan få seg til å gjøre mot barn og fedre i Norge.

Publisert Publisert

HENLAGT: Skribentens bror havnet på glattcelle etter at ekskonen anmeldte ham for vold, trusler og overgrep da de ble uenig om barnefordeling etter samlivsbruddet. Politiet henla alle anmeldelsene. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Medmenneske
  • Søster
  • Mor
  • Anonym Tante
  1. Leserne mener

De siste to årene har jeg sett min niese i til sammen fire timer med tilsyn. Min datter har sett sin jevnaldrende kusine i fire timer med tilsyn. Min mor har sett sitt barnebarn i ti timer med tilsyn. Oldemor sitter i stolen sin og teller dagene igjen av livet som sakte ebber ut, mens hun drømmer om å få se sitt oldebarn igjen.

Degraderingen av fedre er en lidelse for hele familien. Det gjør vondt for alle i en ressurssterk familie å ikke få være et positivt bidrag i livet til min niese. Men det aller verste har vært å se at livet til en flott og voksen bror og far pulveriseres.

Cathrine Gjeitsund skriver om den siste natten på morens dødsleie:

Les også

Nattevakt

Broren min beskrev prosessen slik: «Jeg mistet livet uten å være død. Alle rammene i livet mitt ble revet vekk fra meg i løpet av få dager. Det var ingen ting igjen». Han ble pågrepet av politi og ambulansepersonell og kastet på glattcelle uten noen forklaring. Etter et døgn ble han tatt med til avhør og sluppet fri igjen. Han mistet familien sin. Han mistet hjemmet sitt. Han mistet bilen sin. Han mistet jobben sin. Han mistet hobbyen sin. Han mistet vennene sine. Han mistet lokalmiljøet sitt. Det skulle han bare tåle. For han var mann. Ingen var interessert i å snakke om det. Menns følelser og opplevelser er et ikke-tema. De er ikke mennesker. De har ingen rettigheter.

Fargen på ansiktet hans var like grå som joggebuksene hans, der han sto på badet og børstet tennene om kvelden etter det første rettsmøtet. Jeg var bekymret. Så bekymret at jeg måtte hjelpe ham med å få ut den negative energien som hadde slått ham helt ut. Han var som et tomt skall uten innhold. Han løp en mil innover i marka. Jeg fulgte ham på sykkelen min.

Fotballpappa:

Les også

Sorry lagleder. Sorry sønn.

Han flyttet inn på sofaen til mamma. For å spare penger for å få råd til advokat. En advokat som skulle hjelpe ham med alle de uriktige anmeldelsene. En advokat som skulle hjelpe ham med å få samvær med datteren sin. Etter å ha brukt en halv million kroner på advokat, ga han opp og lot eksen få alt som hun ønsket. Han fikk ha samvær to timer i uken med tilsyn fra en offentlig oppnevnt person.

Med samlivsbruddet kom en ugjenkjennelig kynisk kvinne til syne. Min bror ble uriktig anmeldt for forsøk på voldtekt. Han ble uriktig anmeldt for vold og trusler. Han ble uriktig anmeldt for forsøk på bildrap. Han fikk besøksforbud. Satt på gaten med fire bæreposer fylt med gamle hullete ullsokker og slitent arbeidstøy. Hvorfor? For at mor skulle kjøpe seg tid til å etablere tettere tilknytning til deres felles datter. For at mor skulle få økonomiske gevinster. Vinne bruddet. Politiet henla alle anmeldelsene da han kunne bevise sin uskyld i en av anmeldelsene. Eksen anket til Riksadvokaten. Også Riksadvokaten henla alle anmeldelsene.

Eg visste at du skulle døy, det trur eg du også visste:

Les også

«Berre litt over ein kilo kom babyen din til verda på same staden som du skulle døy»

Mødre og fedre er likestilte som omsorgspersoner så lenge de bor sammen. Europarådet utga i september i fjor en rapport hvor de konkluderte med at fedre over hele Europa degraderes som omsorgspersoner når de ikke lenger bor sammen med barnas mødre. De prioriteres ikke i meglingen eller i avgjørelser tatt av domstolene. Det er 35 år siden morspresumpsjonen ble fjernet fra Barneloven. Lever antakelsen om at mor er best egnet omsorgsperson fortsatt?

I Danmark straffes samværssabotasje og sjikanering ved bruk av uriktige anklager og uriktige anmeldelser med fengsel og omsorgsovertakelse. De foreslåtte endringene til ny norsk barnelov hjelper kun de som allerede har en viss form for samarbeid. Falske beskyldninger og uriktige anmeldelser vil fortsatt være en mulig brekkstang for foreldre som vil vinne en barnefordelingssak, fjerne den andre forelderen og nyte alle gevinstene det fører med seg. Det rammer ofte fedre hardest.

Som tante, kvinne og mor skammer jeg meg over hva jeg ser at andre kvinner kan få seg til å gjøre mot barn og fedre i Norge. Barn og fedres rettssikkerhet er prisgitt en velmenende mor.

BT har sett dokumentasjon for faktaopplysningene i saken. BT kjenner skribentens identitet. Hun er anonymisert av hensyn til barna i saken.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg