Da jeg var liten, sa min far alltid til min bror og meg: «Dere må ikke tro at pengene bare kommer ut av et hull i veggen. Vi må faktisk jobbe for å ha penger!»

Mette Nygård Havre

Dagens barn og unge har ikke lenger et forhold til minibanker. Det vippses her og det vippses der. Det er jo så enkelt å betale, fylle på og overføre. Men husk oppi all vippsingen at du må lære barna hvor pengene kommer fra. Og ikke minst — du må lære dem hvordan de kan bli bevisste forbrukere. Avfallsmengdene øker sakte, men sikkert. Hver og en av oss kastet 443 kilo avfall i 2015. Det er ti kilo mer pr. person enn året før. Mange er blitt mer bevisste forbrukere, eller i hvert fall mer forsiktige forbrukere. Det viser nedgangen i varehandelen i mars i år. Men tallene for avfall viser at svært mange fortsatt har en vei å gå om vi skal redusere forbruket og avfallsmengdene.

Det tok heilt av då Marion Solheim skreiv dette innlegget:

Hvilken verden ønsker vi at barna våre skal vokse opp i? En verden av overflod der man kjøper det man ønsker og bare kaster den maten vi ikke klarer å spise opp? Eller en verden der man prøver å lære barn og unge til å bruke ressursene på nytt og på nytt?

Hvert år har vi over 2000 skoleelever på besøk i energianlegget vårt i Rådalen. De gisper når de ser mengdene med restavfall i bunkeren vår. Kaster vi sååå mye, undres de? Svært mange går hjem og oppdrar foreldrene slik at husstanden blir flinkere til å kildesortere, og dermed får fokus på gjenbruk av ressurser. Det er bra, men det er de eldste i husholdningen som må gå foran som gode eksempler når det gjelder forbruk generelt.

Selv har jeg to barn, på syv og ti år. Det er naturlig at kildesortering og gjenbruk står høyt i kurs hos oss. De siste årene har vi også hatt ekstra fokus på å spise opp maten. Det er herlig å se og høre at når de får dette inn med teskjeen, så fungerer det. «Mamma, jeg tar gjerne med resten av pastaen til lunch i morgen», sier eldstemann. Det varmer mitt hjerte. Barna skjønner at vi ikke skal kaste mat, men spise opp det vi kjøper. Så håper jeg forståelsen for at dette handler om både miljø, forbruk og økonomi sitter godt når de blir eldre.

Før lukket hun øynene, men nå...:

Er det ett viktig skritt vi kan ta for miljøet og bli en bevisst forbruker, så er det å spise opp maten. Det er positivt for lommeboken også. Vi voksne vet jo at pengene ikke bare vippses fra intet. Lær barna om forbruk. Bli en bevisst forbruker og spar både miljøet og lommeboken.