Hitling er feil

Tøger Fimreites innlegg er et perfekt eksempel på hvor arrogant deler av norsk venstreside har blitt.

HITLING: Jeg var overbevist om at slik "hitling" som Fimreite forfekter var forbeholdt 90-tallet, RU-nachspiel og prepubertale kommentarfelt på internett, skriver Røren. Her er Hitler avbildet sammen med Mussolini i 1938. Foto: AP

  • Pål Røren
    Masterstudent ved Universitetet i Beograd
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Tøger Fimreite (Ap) hevder i gårsdagens BT at deler av debatten i Norge er en blåkopi av Hitlers holdninger. Bare fordi deler av høyresiden har et kritisk syn på innvandring, er det en logisk feilslutning å sidestille dagens innvandringskritiske meninger med Hitlers holdninger. Spesielt tre sider ved Fimreites kronikk fortjener å bli imøtegått.

Les det omdiskuterte innlegget:

Les også

Hitler er her igjen

Pål Røren.jpg

For det første er ikke “hitling” en legitim måte å argumentere på. I 1953 skrev Leo Strauss for første gang om Reductio ad Hitlerum. Feilslutningen som oppstår når man trekker paralleller mellom Hitler og motstanderes meninger. En slik tankefeil kan oppsummeres på følgende måte: Person Y hevder at X er sant. Hitler mente også at X var sant. Derfor er X usant og person Y tar feil. Jeg var overbevist om at slik hitling som Fimreite forfekter var forbeholdt 90-tallet, RU-nachspiel og prepubertale kommentarfelt på internett. Så feil kan man ta.Flere provosert:

Les også

Hitler er her igjen?

For det andre burde enhver politiker med et snev av interesse for sammenlignende politikk kunne se forskjellen på Gyllent Daggry og Fremskrittspartiet. Fimreite derimot, presenterer dem i suksessiv rekkefølge og kobler dem begge direkte opp mot Hitlers holdninger. Ifølge Fimreite er altså tilhengerne av det ultranasjonalistiske greske partiet Gyllent Daggry, som åpent leker med hakekorset i partilogoen, bruker den romerske salutten som hilsen og som kontinuerlig beskriver homoseksualitet som en sykdom, i samme bås som tilhengerne av regjeringspartiet FrP.

For det tredje var Hitler fascist og hadde holdninger som var gjennomgående anti-demokratiske. All forskning viser at majoriteten av de høyrepopulistiske partiene i Europa ikke er i mot det demokratiske systemet, men er derimot anti-etablissement. Mot elitene. Argumentet til Fimreite har likhetstrekk med uttalelsene fra Sveriges statsminister Stefan Löfven og finansminister Magdalena Andersson som for en tid tilbake stemplet Sverigedemokraterna for et “ny-fascististisk parti”. Dette er altså det samme Sverigedemokraterna som fikk en oppslutning på hele 23,3 % ved en nylig måling. Mens de to viktigste representantene for Sveriges regjering mener at en fjerdedel av Sveriges befolkning er fascister, mener Fimreite at 15 % av Norges befolkning deler samme holdninger som en av historiens største despoter.

Les også:

Les også

Østerrike vil beslaglegge Hitlers barndomshjem

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er at hverken Fimreite, Löfven og Andersson forstår at det er nettopp denne elitistiske holdningen som er roten til alt de selv mener er ondt i verden. Den enkle og til dels naive skepsisen til alt som befinner seg til høyre for de tradisjonelle konservative partiene er nettopp det som har bidratt til Brexit, oppblomstringen av de innvandringskritiske holdningene i Europa og de høyrepopulistiske partienes rekordoppslutning på kontinentet.

Hvis Tøger Fimreite og den norske liberale venstresiden ønsker å beholde sin posisjon i innvandringsdebatten gjør de det lurt i debattere sak fremfor å praktisere hitling, tankefeil, og hersketeknikker.

  • Har du meninger? Send innlegg tildebatt@bt.noog følg oss påFacebook!
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. En lang og usikker natt i vente

BT anbefaler

Per Ole hadde fast jobb og god inntekt – sluttet for å følge drømmen

– Det har vært tøft, men verdt det.

LES SAKEN