Villa Sult for de få

Unge med spiseforstyrrelser trenger mer enn et privat, utilgjengelig tilbud.

Publisert Publisert

UTENFOR REKKEVIDDE: Menneskene jeg møter er mennesker som neppe vil ha de ressurser som skal til for å få behandling på Villa Sult. Å kunne håndtere en timepris på 950 kroner er ikke i rekkevidde for alle, skriver Grethe Melby. SKJERMDUMP: spiseforstyrrelser.no

Debattinnlegg

 • Grethe Melby
  Lektor i mediefag ved Laksevåg videregående skole
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

profilbildet.jpg

I mitt arbeid møter jeg mange ulike mennesker — og de fleste av dem sliter ikke med annet enn det som hører til livets daglige strev - man skal gjøre lekser, lese et nytt kapittel, tenke nye tanker, samarbeide med andre - slikt som kan være slitsomt nok og som krever at jeg viser medfølelse, vennlighet, forståelse og at jeg kan gi gode råd.

Men så møter jeg de som sliter med så store vansker at jeg må overtale dem til å oppsøke hjelp et annet sted. Bare det krever sitt. Som kontaktlærer hender det at jeg hører at jeg er den «eneste som forstår»- og da er balansegangen mellom å avvise, og si at jeg ikke forstår, og det å klare å vise veien til profesjonell hjelp ganske krevende. Da må jeg si: «Min jobb er å få deg til å forstå det som handler om faget jeg skal formidle. Ikke den lidelsen du sliter med. Stol på meg. Vi må finne noen som bedre kan hjelpe deg.»

Når dette skjer er det viktig at den syke har tillit til den profesjonelle hjelpen. At man har tro på det lege, psykiater, psykiatrisk sykepleier og andre sier og ber dem om å gjøre. Den tilliten er en knapp ressurs. I en slik situasjon er den syke veldig sårbar. Hører man noe negativt om et sted, kan det bidra til at man ikke vil ta i mot det tilbudet som kommer.

I debatten om behandlingstilbudet Villa Sult har det vært hevdet at artikkelen til Hilde Sandvik kan være skadelig, fordi hun undergraver tilliten til institusjonen Villa Sult og gründer, Finn Skårderud. Men hva med uttalelser som at offentlige tilbud er så grå og kjedelig at det nærmest ikke går an å bli frisk der? Dette sier Finn Skårderud i et portrettintervju i BT-magasinet 13. juni:«Jeg hadde en gang et kontor i det offentlige. En pasient kom og så seg rundt, og sa: «Her kan ikke jeg bli frisk.»

Jeg lurer på hvorfor dette er helt greit, mens kritikk av Villa Sult kan defineres som farlig for pasienter? Her opplever jeg at flere forsvarere av Skårderuds tilbud opererer med doble standarder. Ett sett med regler for private aktører, et annet sett med regler for de som ønsker å bidra til offentlig debatt. Det overrasker meg.

Les også:

Les også

Vi trenger en åpen debatt om psykiatri

Min agenda i denne saken er å få frem at menneskene jeg møter er mennesker som neppe vil ha de ressurser som skal til for å få behandling på Villa Sult. Selv om nettsidene sier at det er et «lavterskeltilbud», vet vi at dette ikke er et tilbud for alle. Å kunne håndtere en timepris på 950 kroner, pluss ekstrakostnader til riding, klatring og hva det skal være, er ikke i rekkevidde for alle. Men i og med at informasjonen om dette tilbudet er i alles rekkevidde, via bøker, artikler, fjernynsprogram — og for den gruppen mennesker jeg arbeider med - via tidligere kjendisblogger og nå forfatter Linnéa Myhre - så får menneskene jeg møter et sammenlikningsgrunnlag. De kan sammenlikne mellom det som er i deres rekkevidde og det de bare kan drømme om.

Dette skaper problemstillinger som er langt viktigere å debattere enn hvorvidt Hilde Sandvik har vært ufin og villet skade Finn Skårderud. Debatten må dreie seg om kvaliteten på ulike tilbud, og hva som skal til for å gjøre dem bedre. Blir ikke folk friske i offentlige institusjoner? Er det fordi det er for lite kunst på veggene, for lite kultur i institusjonene? Hvis det siste er tilfellet får velferdssamfunnet Norge sørge for at kunstnerne blir satt i arbeid. Men er det mulig å bli frisk med andre, mindre «kultiverte» metoder, må også disse omtales med respekt. Såpass fortjener pasientene.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. - Helt feil

 2. Svar skuldig

 3. Spekulativ og urimeleg kritikk

 4. Sexy, ja, men virker det?

 5. Kortene på bordet, takk!

 6. Den vakre behandlingen som reddet meg

 7. Hilde Sandvik forenkler virkeligheten til det ugjenkjennelige

 8. Når estetikken vinner over etikken

 9. Kroppsbeherskelse i vår tid

 10. - Spiseforstyrrelse er dødt, kjedelig og tomt

 11. Sykt forhold til mat hele oppveksten

BT anbefaler

Se Ballspark: Pamer rystet over Brann-sjefenes håndtering

Få med deg sendingen.

LES SAKEN
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg