Er du på lag med fremtiden, Hareide?

Samfunnet er i endring, og det må også KrF ta innover seg.

Publisert Publisert

RIKTIG RETNING: Å si nei til skolegudstjenester, er et steg i riktig retning. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

  • Agnieszka Bryn
    Kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KrF-leder Knut Arild Hareide er bekymret for at vi mister en del av historien ved å si nei til skolegudstjenester. Vi mener det er et riktig steg på veien til en skole der alle elever møtes med samme respekt, uavhengig av livssyn.

Samfunnet er i endring, og det må også KrF ta innover seg. Norge er ikke det samme landet som i 1539 startet undervisning av barn som en del av kirkens praksis. Vi har kommet langt siden den gang, og godt er det. Norge har historisk sett ikke vært et land det har vært lett å være minoritet i. Statskirken har dessverre spilt en negativ rolle i dette.

Nå fremholder Hareide på nytt viktigheten av å være størst. Det gir et ubehagelig gufs fra fortiden. I en tid som skal handle om samhold, fred og solidaritet, blir vi som ikke ønsker at skolen skal forkynne kristendom nærmest hengt ut som motstandere av fred på jord.

For det er det som skjer i en gudstjeneste – forkynning, ikke formidling.

Vi er ikke alene om å mene at ordningen med skolegudstjenester bør opphøre. Utdanningsforbundet, Elevorganisasjonen og Barneombudet anbefaler det samme. Vi vil ikke ha religion ut av samfunnet, men forkynnelsen ut av skolen. Vi skyver ikke muslimer eller innvandrere foran oss, men snakker om den store, voksende gruppen av ikke-religiøse. Å vri på sannheten for å score enkle poeng blir for dumt, selv for et parti som sliter på meningsmålingene.

Vi berømmer skolelederne i Voss som går foran og viser at de tar på alvor et mangfoldig Norge tuftet på menneskerettigheter for alle, ikke bare for majoriteten. I et slikt samfunn er vi avhengig av å respektere hverandre og møtes på arenaer som forener (skolen) fremfor å splitte (kirken).

Vi håper at de skolene som har planer om å sende elevene til gudstjeneste i forbindelse med sine juleavslutninger sikrer alles religionsfrihet. Vi håper de gjør det via aktiv påmelding, og at de som er igjen har et likeverdig alternativ. Hareide må gjerne være på lag med historien. Vi vil være på lag med fremtiden.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg