Du er ikke overflødig, pappa

Jeg synes virkelig at pappapermen din har ført oss nærmere og er veldig viktig for oss. Bare spør mamma.

UVURDERLIG: Jeg tror alle barn trenger pappaene sine like mye som de trenger mammaene. Derfor er pappapermen uvurderlig. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX

Stian Espevoll
Psykolog og faglig leder i PsychNet

For litt over et år siden, før jeg ble født faktisk, skrev du innlegget «Far er også viktig» i Bergens Tidende. Fokuset i innlegget var hovedsakelig hvor viktig du mente far er for barnets utvikling, også for mor og deres samliv.

De voksne diskuterer nå fedrekvoten, derfor vil jeg gi deg en tilbakemelding på hvorfor jeg som barn mener pappapermisjonen er veldig viktig både for meg og deg. Fedre er ikke overflødige.

Da jeg kom til verden, møtte du meg med gråt og smil sammen med mamma på fødestuen. Du var både glad, lettet, spent og usikker. De første månedene bodde vi tett i en liten leilighet, og det var til alles beste at jeg fikk nok søvn og mat slik at dere også kunne få det. Derfor var du like deltakende som mor rundt det daglige stellet når du ikke var på jobb.

Jeg vil si at du klarte deg bra, til tross for at du av og til virket litt oppgitt over at jeg ikke alltid ville sove, eller at jeg hylte uten forståelig grunn. Noen ganger var det magesmerter, andre ganger var jeg sulten. Kanskje jeg trengte oppmerksomhet, nærhet, varme – eller bare høre stemmen din?

Det var mamma som matet meg om natten og var hjemme med meg om dagen mens du var på jobb. Som du husker, sov jeg veldig mye de første månedene, så da du kom hjem fra jobb var det ikke akkurat mye action. Derfor kan det hende du av og til følte deg overflødig, liksom at jeg og mamma klarte oss fint uten deg. Jeg vil si til deg – og alle andre papper der ute – at dere aldri er overflødige. Du er like viktig for meg som mamma er, selv om det ikke alltid virker sånn.

Mamma utviklet raskt selvtillit overfor meg og mine behov fordi vi var så mye sammen. Du trenger gjerne lengre tid på å utvikle den samme selvtilliten. Du må modnes i rollen som far, som jeg må modnes i rollen som barn og sønn.

Les også

Pappaperm er ekstremsport for kontorkropper

Etter at du gikk ut i pappaperm, har vi vært sammen hele tiden. Det har vært artig og ikke minst viktig for oss begge. Du har gitt meg mat, gått tur med meg, både på ryggen og i vognen, vi har badet sammen og sovet sammen. Du har til og med fått hull i tre bukser fordi du har krøpet så mye med meg på gulvet.

I løpet av permisjonen din er du blitt flinkere til å registrere mine behov nå når mamma ikke er her for å fortelle deg alt du skal gjøre hele tiden. Jeg holder jo faktisk på å lære meg selv å kjenne også, så det er godt å ha en trygg person i livet mitt nå når mamma jobber igjen. Pappapermisjonen er viktig for deg også, har jeg hørt deg si. Du sier at mye av fundamentet for vår relasjon bygges, og det å få alenetid, kun oss to, er veldig godt for relasjonsbyggingen.

I permisjonen din har du i stor grad måtte håndtere alle mine følelsesuttrykk, på den ene eller andre måten. Jeg tror det er viktig at alle pappaer lærer å stå i barnas ubehag, fordi det ellers kan ende med kjefting og misforståelser. Jeg skriker tross alt ikke for å være vanskelig, men fordi jeg ikke har ordforråd og ikke uttrykker meg så godt ennå. Jeg holder på å utvikle et vidt spenn av følelser, som kan være vanskelig å håndtere. Jeg lærer å håndtere følelser ved å uttrykke dem, så ikke stopp meg, bare veiled meg og vær sammen med meg.

Jeg føler virkelig at pappapermen har ført oss nærmere og derfor er den veldig viktig for oss. Bare spør mamma. Hun blir nok litt sjalu og misunnelig over at vi to koser oss hjemme og gjør hyggelige ting sammen mens hun arbeider. Du har andre perspektiver på livet og utfordringer enn mamma har. Dere utfyller hverandre godt og lærer meg ulike måter å løse ting på.

Les også

17 bisarre ting småbarnsforeldre gjør

Kjære pappa. Du har hørt andre si at fedre ikke har noe i barseltiden å gjøre, at far ikke er like viktig som mor, og du har kanskje selv opplevd at du ikke strekker til like mye som du opplever mor gjør. Men alle barn trenger pappaene sine like mye som de trenger mammaene. Barn har godt av ulike rollemodeller, ulike perspektiver i livet, ulike trygge personer de kan knytte seg til. Og mor trenger deg også fordi hun fungerer bedre når du er i livet hennes.

Kjære pappa – du er veldig viktig for meg. Jeg og mamma trenger deg hele veien for at vi skal ha det bra med oss selv og i familien. Og du trenger oss. Sånn er det med den saken. Er du noen gang i stuss, kan du tenke at jeg trengte deg for å bli skapt, og jeg trenger deg for alltid i livet mitt.

Hilsen din William

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg