«Vi gir oss ikke før du er død!»

Vi bruker alt for lang tid på å hjelpe mobbeofre. Men nå er det nok. Vi har ikke flere barn å ofre.

Publisert Publisert

VÆR SÅ SNILL: Det er sterke krefter i skolegården. Å stoppe mobbing er de voksnes ansvar. Gi oss en felles og nasjonal plan som forteller oss hva vi skal gjøre, skriver Inger-Lise Køltzow. Arkivfoto: Siv Dolmen

Debattinnlegg

  • Inger-Lise Køltzow
    Firebarnsmor, pedagog og forfatter

Fredelig og omsorgsfull, tenker mor og far, men:

Les også

Kjenner du barnet ditt?

2015 var året der statsminister og konge snakket om mobbing i talene sine. Året der regjeringen arrangerte toppmøte mot mobbing, og Djupedal la frem sin utredning med ønske om en ny og offensiv mobbepolitikk.

Vi var dypt affiserte av Odin sin historie, fortalt av hans foreldre. Odins hjertesukk til dem var: «Det hjelper ikke å si fra, for de gjør jo ikke noe med det uansett.» Odin tok livet sitt. I forkant kjempet foreldrene innbitt mot skolen, for å bli hørt og få hjelp. Odin måtte bytte skole og opplevde å bli mobbet på to steder.

Det samme skjedde med jenten vi mistet nå i nyttårshelgen. Jentens dødsfall har spredt en type panikk. Hvordan kunne vi la dette skje, og hvem skal ta skylden? Moren til jenten ble fengslet fordi datteren døde av avmagring. Det til tross for at jentens spiseforstyrrelse meget vel kan være en konsekvens av år med mobbing. Hva gjør man med en 13-åring som har anoreksi? Tvinger henne til å spise?

Så fulgte en runde der mange ga mobberne skylden for det nye dødsfallet. Mobberne ble hetset. De er barn. Høyst sannsynlig med foreldre som aldri har fått beskjed om at barna deres mobber. Det er en meget ubehagelig telefon å ta, jeg vet det av erfaring. Lærere skal undersøke om mobbing finner sted når noen melder. Så skal de varsle ledelsen. Det er rektors ansvar å fatte et vedtak som forplikter, med tiltak som skal følges opp.

Tidligere mobbeoffer:

Les også

Lærerne likte mobberne bedre enn meg

Dette vedtaket sitter langt inne. Historier i vennekretser, bekjentskapskretser og i media har store fellestrekk. Det tar tid for foreldre med mobbede barn å bli hørt. Det tar enda lengre tid før noe blir gjort. Det gås runde på runde der vi som jobber i skolen snakker med barna. Demokratisk så klart, som seg hør og bør. I morgen er en ny dag. Da blir det sikkert bedre. Men det gjør jo ikke det!

50.000 barn mobbes i norsk skole, ifølge Folkehelseinstituttet. De slås, spyttes på, dyttes, nappes luer av, utestenges, opplever å få tingene sine dyppet i do, og de får kommentarer fulle av hat. Vi har 100.000 foreldre med en sorg og fortvilelse som er ubeskrivelig. Det er foreldre som prøver å legge tyngde bak ordene: «Vi skal hjelpe deg. Jeg lover.» De møter et skolepersonale som ikke vet hva de skal gjøre. For ofte.

Vær så snill. Gi oss en trinnvis plan, en felles og nasjonal plan som forteller oss skritt for skritt hva vi skal gjøre. En nasjonal plan som involverer rektor, oss lærere og foreldre til både mobbere og mobbede. La tiltakene eskalere raskt og suksessivt, til barna har fått hjelpen de ber oss om. De lokale mobbeplanene vi nå bruker, er åpenbart ikke gode nok. Antallet barn som mobbes har holdt seg stabilt i årevis.

Les også

Kven skal verna barnet?

All bagatellisering av mobbing, er farlig. Altfor ofte blir det altfor diffust. På foreldremøter presenteres vi for «litt problemer i jentegruppen» eller generell prat om uro og konflikter. Lærerne har ikke lov å nevne navn. Mange foreldre lurer på hvor deres barn posisjonerer seg. De antar at så lenge de ikke hører noe, er ikke barna deres involvert. Samtidig skjeller voksne mennesker ut politikere og hetser på nett. Vi bruker ropert når vi skulle brukt speil.

Å stoppe mobbing er de voksnes ansvar. Vi har et felles ansvar for våre barn. Det er sterke krefter i skolegården. Vi må få en plan med tiltak som virker. Gi oss en nasjonal plan som involverer alle. Vi må det. Vi må vi spille på lag. Vi må hyle i kor. Det er nok: «Vi skal hjelpe dere. Vi lover.»

I ukens Debattert-podkast snakker kommentator Mathias Fischer, debattleder Liv Skotheim og Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes blant annet om overgrepene mot unge jenter i Köln og Stockholm. Du kan høre sendingen her eller viaiTunes.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg