Norsk oljeindustri er en fremtidsnæring

Verden trenger norsk olje og gass, og det er usolidarisk mot verdens fattige å la disse ressursene ligge urørt.

Publisert Publisert

sx8bc0f1.jpg

Debattinnlegg

  • Petter Eltvik
    Stortingskandidat Hordaland FrP
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

BT skriver på lederplass 27. desember at «solen går ned» for olje og gassbransjen som følge av lav oljepris og resultatene i Paris. Lederen er et svar til at tidligere AP-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener at olje og gassindustrien på Vestlandet fortsatt vil bidra vesentlig både til norsk økonomi og til at Europa når sine klimamål.

Her kan du lese BT-lederen:

Les også

Solen går ned

I en kronikk 30. desember viser Harald Nypan fra Norsk olje og gass at etter solnedgang kommer soloppgang. De fire viktigste grunnene til at Bergen Frp mener at norsk oljeindustri er en fremtidsnæring er:

1: Olje er et fantastisk råstoff som anvendes som mer enn drivstoff, og det er en fundamental feilslutning når BT skriver at «petroleum vil bli ulønnsomt».

Dagens lave pris på energi er et større problem for den «grønne» energien som var ulønnsom selv med en høy energipris. Det er ingen uenighet i verden om at etterspørselen etter norsk olje vil være stor i all overskuelig fremtid, og i Bergen Frp mener vi at dette vil gi grunnlag for arbeidsplasser på Vestlandet også i fremtiden – og forhåpentlig også i Nord-Norge med tiden.

Mange bedrifter har ikke forstått hvor vanskelig 2016 blir:

Les også

Bergen Næringsråd tror ikke bedriftene har forstått alvoret

2: Oljenæringen gir grunnlag for høye lønninger og store inntekter til staten når prisene er høye. Dette har gjort Norge til et av verdens rikeste land, vi har en industri vi kan være stolt av.

Akkurat nå er oljeprisene lave, mens etterspørselen etter gass er økende. Siden september i fjor har oljeprisen falt med 50 prosent, mens gassprisen har falt med bare 16 prosent. Dette er bra for Norge siden vi har mye gass. Vi har gjort de største investeringene i rør slik at norsk gass i dag står for 20 prosent av forbruket i Europa.

Bergen Frp mener gass bør brukes også på land i Norge, og at det kan være et miljøvennlig alternativ – det er for eksempel bedre enn landstrøm.

Det vil koste oss mer om Norge skrur igjen oljekranene:

Les også

- Oljestopp betyr 52.000 kroner i økt skatt

3: Vestlandet har mange lønnsomme bedrifter som leverer varer og tjenester til petroleumsnæringen. Mange av disse bedriftene i lille Norge har de siste 40 årene utviklet høyteknologiske produkter som har stor verdi, og som derfor eksporteres til det gigantiske verdensmarkedet. Bergen Frp mener vi må bygge videre på kompetansen i disse bedriftene, og at det er den beste muligheten vi har for å motvirke virkningene av reduserte energipriser – og få til et såkalt «grønt» skifte.

4: Den krisen vi nå opplever er det tredje dramatiske fallet i løpet av de femti årene jeg har vært med. Foreløpig er de to foregående krisene verre.

I Norge har vi store petroleumsressurser som ikke er bygd ut, og som vil være svært lønnsomme å bygge når oljeprisen igjen stiger.

Verden trenger norsk olje og gass, og det er usolidarisk mot verdens fattige hvis Norge velger å la disse ressursene ligge urørt.

Avisen Klassekampen hadde 12. desember et stort portrettintervju med Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, hvor han sier noe jeg er helt enig i: «Det handler om å ha respekt for alle parters standpunkt og finne løsninger som er rimelige».

Bergens Tidende er en viktig aktør i denne debatten, og jeg har et nyttårsønske om en stor Vestlandsavis som i 2016 er tett på olje og gassektoren for å finne de gode løsningene for fremtiden.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Weronika (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

  1. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  2. Derfor lyser mange bygg rødt i kveld

  3. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  4. Fra torsdag gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  5. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg