Er legalisering er løsningen?

Det er FNs bærekraftsmål som nå må ligge til grunn for fremtidens narkotikapolitikk.

Publisert Publisert

UPRESIS: Hva hvis BT kunne med fordel belyst implikasjonene av dette utviklingsperspektivet – og konfrontert norske institusjoner som for eksempel bistandsfeltet. Foto: Politiet

Debattinnlegg

  • Øystein Schjetne
    Styreleder i Stiftelsen Golden Colombia
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mikan Hem skriver i en kommentar om narkotikapolitikk den 22. mars blant annet om kartellvolden i Mexico og om flyktningeskatastrofen Colombias narkotikakrig har utløst, og konkluderer med at«en ny politikk [må] fokusere på brukerne. Bruk av narkotika må avkriminaliseres.»

Men det vil ikke hjelpe noe på den humanitære tragedien narkotikatrafikken forårsaker. The Economist som i alle år har argumentert for en liberalisering av narkotikapolitikken, sier det slik (min oversettelse):

«Problemet med avkriminalisering er at det ikke gjør noe for å undergrave det kriminelle monopolet til en narkoindustri på mange milliarder dollar. Det avkriminaliserte kokainet som konsumeres uten kriminelle konsekvenser i Portugal, blir fremdeles levert av gjenger som kutter hodene av folk i Colombia.»

Mer fra Hem:

Les også

Få bransjer serverer like mye sprøyt som sunnhetsindustrien

Hem er også upresis når han videre hevder at «Fengsel er et dårlig virkemiddel mot narkotikaavhengighet». For det første er det et lite mindretall av dem som bryter forbudet som er å anse som avhengige – det store flertallet er rekreasjonsbrukere. Dernest er det ingen som fengsles i Norge for bruk eller besittelse av narkotika.

Debattant:

Les også

Hasjen ga min venn en verdig slutt på livet

Og dette er i tråd med narkotikapolitikkens formål i Norge: skadereduksjon. Det er ikke som Hem hevder «basert på et falskt premiss: at narkotikabruk kan elimineres.». Derimot er målet i henhold til den siste stortingsmeldingen om rusmiddelpolitikken, «Se meg!» fra 2012, «å redusere negative konsekvenser av rusmiddelbruk for enkeltpersoner, for tredjepart og for samfunnet».

Avslutningsvis skriver Hem: «I fjor publiserte London School of Economics den omfattende rapporten «Ending the Drug Wars», der forfatterne anbefalte å bruke ressursene på helsetiltak istedenfor en skadelig, militarisert kamp mot narkotika».

BT Mener:

Les også

Hasj uten kræsj

Han sikter formodentlig til rapporten «After the Drug Wars » som kom nå i år. Men det kuriøse er at denne knapt nevner helsetiltak. Rapporten tar derimot utgangspunkt i at «krigen mot narkotika» er over, nettopp blant annet på grunn av oppslutningen om skadereduksjonsstrategier på brukersiden, og viser gjennom 13 tunge delrapporter hvordan denne skadereduksjonstilnærmingen nå må anvendes også på forsyningssiden av narkotikaens verdikjede. Essensen i rapporten er at det er FNs bærekraftsmål som nå må ligge til grunn for fremtidens narkotikapolitikk.

Les også

BT mener: Avkriminaliser bruk og besittelse av narkotika.

BT kunne med fordel belyst implikasjonene av dette utviklingsperspektivet – og konfrontert norske institusjoner som for eksempel bistandsfeltet. Det er forstemmende å se at BT i et av vår tids viktigste globale spørsmål istedenfor velger å innta rekreasjonsbrukernes perspektiv og å reproduse de mest forslitte klisjeene fra kommentarfeltene.

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil

  2. To gjenger barket sammen på Nygårdshøyden

  3. TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

  4. Slik skal skolene i Bergen unngå smitte

  5. Byrådet la ned forbud uten å avklare med politiet: – Kom helt overraskende på oss

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg