Svart eller grønn fredag?

Rullegardinen går jo rett og slett ned hos enkelte.

GÅR AV HENGSLENE: Vi forbruker mer og mer, og dager som Black Friday får mange til å gå helt av hengslene, skriver Mette Nygård Havre. Scanpix

Debattinnlegg

Mette Nygård Havre
Daglig leder i Grønne verdier og folkebevegelsen Spis opp maten

De siste dagene har feeden min på facebook vært stappfull av tilbud om «Black Friday». Handelsstanden har adoptert nok et konsept fra USA for å få folk til å kjøpe mere. Butikkene lokker med knalltilbud, og de sloss nesten om å gi deg de beste tilbudene. Klart vi blir nysgjerrige. Klart vi får lyst til å slå til på knalltilbud! Black Friday er et fantastisk godt navn for denne dagen. For det er nettopp det det er, en svart fredag. Rullegardinen går jo rett og slett ned hos enkelte. Det blir helt svart, og mange kjøper ting som de ikke trenger.

Med fare for å bli fremstilt som en sur kjerring, noe jeg tåler godt, så vil jeg oppfordre alle til å tenke seg godt om før dere legger ut på storshopping denne dagen. Hver og en av oss kaster 443 kilo avfall i året. Mye som fortsatt kunne blitt brukt, går i bosset. Det kunne vært gitt bort til andre, det kunne blitt reparert og brukt på nytt. Er du derfor helt sikker på at det du vil handle ikke havner i bosset om ett års tid? Er du sikker på at dette er noe du trenger, og ikke noe du bare handler fordi du får avslag på prisen?

Les også

Dropp Black Friday

Jeg har full forståelse for at handelsstanden må selge sine varer for å overleve. Kjøp og salg er viktig for samfunnet vi lever i. Men folkens, det har gått over styr. Heldigvis finnes det en motvekt til den svarte dagen. DNT Ung arrangerer den samme dagen Grønn fredag. Dette skal bli en nasjonal byttedag for turutstyr. Du kan komme til Bergen og Hordaland turlag i Marken med tursko, ski eller tursekken du ikke bruker lenger. Du kan gi det bort, eller bytte til deg noe annet. En fantastisk god idé som DNT Ung skal ha ros for å arrangere.

Skal vi redusere avfallsmengdene, må vi roe ned trangen til å kjøpe nytt. Jeg vet at det er vanskelig, spesielt nå i førjulstiden. Men tenk den gode følelsen du vil få av å gi bort ting du ikke bruker lenger, og bytte til deg de skistavene som du trenger! Har du andre ting som du ikke vil ha lenger, men som andre kan få glede av, så kan du levere det til en av BIRs brukthaller. Før året er omme har vi brukthaller på alle våre elleve gjenvinningsstasjoner. Det koster vanlig pris å sette fra seg, men er gratis å ta med seg.

Kjære handelsstand, dere hater meg sikkert nå. Men jeg er sikker på at dere er helt enige i at vi ikke kan fortsette med å kaste så mye som vi gjør. Det betyr også at vi må handle litt mindre. Jeg roper derfor hurra for Grønn fredag og kjenner at jeg nekter å gå i svart denne fredagen.