Velkommen som kremmer

Det kommer ingen ridder i skinnende rustning for å redde Bryggen. Du må redde den selv.

Publisert Publisert

FORELSKET: Jeg har hatt lyst å flagge ut til Skostredet. Men så går jeg på jobb gjennom en gate hentet rett fra Harry Potter-bøkene, før jeg trer inn i mitt skeive, men lyse og fine galleri og husker at jeg er forelsket, skriver Gunvor Rasmussen.

Debattinnlegg

  • Gunvor Rasmussen

Hei, alle skribenter og artikkelforfattere av uinspirerende klagesanger over Bryggen. Hei, alle som sier «skulle ønske det var flere koselige småbutikker i sentrum».

Jeg driver et galleri i Jacobsfjorden — en trang gate mellom de skeive trehusene på Bryggen. Rett ved Barn i Byen, rett ved Kassett sine nye kontorlokaler og rett ved Bastant sine gode supper og atmosfære. Det er mange som vil at vår lille gate skal blomstre enda mer enn det den allerede har begynt å gjøre. Noen er nyetablerte, andre har drevet butikk her i mange år - fellesnevneren er at de tror på prosjektene sine og brenner for vårt lille lokalmiljø og vår lille trange gate.

Det er ingen hos oss, verken utleieansvarlig eller Bernt-Håvard Øyen, den nye direktøren av Stiftelsen Bryggen, som ønsker nye plastikktrollbutikker velkommen. De prøver å få inn småbutikker, økologiske kafeer, de sikter seg inn på menneskene bak ideen, de som har engasjement og vilje til å starte opp og drive på årsbasis. Men det er vanskelig å finne frem til hverandre i en jungel av uinspirerende avisartikler og sutring over turistflommen og andre tilreisende.

Les også

Reisen til Turististan

Forelsket i mulighetene

Jeg har også lest artikler og kronikker i BT og tenkt: Hva er vitsen med å bli her? Jeg har hatt lyst å forlate skipet og flagge ut til Skostredet hver gang jeg leser de deprimerende forestillingene noen har om dette området. Men så går jeg på jobb gjennom en gate hentet rett fra Harry Potter-bøkene og vinker til nabobutikkene mine før jeg trer inn i mitt skeive, men lyse og fine galleri og tenker: Åkei da, jeg er for forelsket i mulighetene som dette stedet byr på til å forlate det, og jeg har lyst å være med å forme gaten vår videre.

Hvis det er ditt ønske, du forfatter av evig klagesang, å komme til et Bryggen fullt av små butikker og kremmere, så brett opp ermene dine og start selv det du føler mangler. Hvis ikke det passer for deg, men du heller bare vil mene ting, kan du isteden prøve å komme med i styret. Gå på kafeen og snakk med folk, delta og vær med å endre stedet fra innsiden.

Utelatt fra møter

Det har vært arrangert allmøter, idémøter, debattmøter — alle sammen en synsefest uten sidestykke. Sist på Litteraturhuset i Bergen, hvor ingen nøkkelpersoner fra Bryggen var i panelet. Ikke utleier, ikke noen av dem som allerede driver noe på Bryggen, ikke engasjerte personer som tidligere har vært med å utvikle lokalmiljøer, ikke noen som vet hvordan dagliglivet på Bryggen foregår.

Nok en gang utløser møtene et hav av ideer, hvorpå man klapper hverandre på skulderen og tenker at nå må vel ridderen eller den gode feen dukke opp, vi har jo gjort alt klart! Uten å innse det faktum at det er en selv.

Jeg ante ingenting da jeg startet butikk og galleri, og det tror jeg ikke så mange andre gjør heller før de plutselig er der. Folk som driver butikker og kafeer er tidligere lærere, resepsjonister, landskapsarkitekter, kunstnere, sosionomer - ikke akkurat BI- eller NHH-materiale. Det betyr at du også kan.

Folk som driver butikker og kafeer er tidligere lærere, resepsjonister, landskapsarkitekter, kunstnere, sosionomer - ikke akkurat BI- eller NHH-materiale.

Personlig engasjement

Det kommer ingen superpolitikere i spandex- og bryggentruse for å starte et lokalmiljø. De skal nemlig i et lass med møter og er opphengt i andre daglige forpliktelser - og har ikke overskudd å bli konseptutviklere etter en lang arbeidsdag. Det kommer ingen ridder i skinnende rustning for å redde Bryggen og etablere småkafeer, gallerier og butikker. Det er kun personlig engasjement fra mennesker som er til stede som gjør en forskjell og som er med å gjøre endinger. Litt etter litt. Først noe som startes i ett lokale, så det neste og så det neste.

Så velkommen kjære nye butikkeier, kom vær med oss, det er et lokale på ca. 25 m2 rett oppi gaten vår som bare venter på deg.

Publisert

Les mer om dette temaet

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg