Jeg har kommet tilbake til et land som er litt kaldere

Kjære Norge. Etter å ha bodd i utlandet noen år, har jeg kommet hjem til et land som er litt mer reservert og litt mer preget av fremmedfrykt.

LITT MER VARME: Alexander H. Sandtorv har noen tips som alle kan gjøre, når som helst, for å kanskje skape litt mer varme i hverdagen. Privat

  • Alexander H. Sandtorv
    Forsker i kjemi, foreleser og forfatter

Her er noen tips som alle kan gjøre, når som helst, for å kanskje skape litt mer varme i hverdagen:

1. Hvis du står i køen på butikken, kan du legge ned en sperre på båndet etter du er ferdig med å legge på varer, så slipper nestemann å strekke seg frem for å finne sperren, før de får lagt på sine varer. Det er en fin, omtenksom handling som skjenkes en helt tilfeldig person.

2. Hvis det finnes bare én kø på butikken og en ny mirakuløst åpner seg, så skal du la den som er kommet lengst i den originale køen få første plass i den nye køen. Ikke storm frem og overkjør dem som har stått i kø lenger enn deg. Det er frekt og kjipt overfor dem som ikke fikk med seg at den nye køen åpnet akkurat da. Alle står i kø, og alle hater det.

IKKE STORM FREM: La den som har ventet lengst i den originale køen gå forran dersom en ny kasse skulle åpne seg.

3. Hvis du ser noen som er annerledes enn deg, skal du ikke le av dem, snakke om dem, peke, eller sladre om dem. Istedenfor skal du snakke med dem. Mest sannsynligvis finner du noen som er langt likere deg enn du tror.

4. Hvis du går forbi noen på jobb, på skolen eller liknende og dere kikker på hverandre, kan du si hei. Eller nikke. Eller anerkjenne personen. Ikke bare se stivt foran deg og late som om de ikke finnes. Det er stor kraft i å overse personer, og de fleste av oss har følt hvordan det kan oppleves. Et nikk krever nesten ingenting, men det kan bety mye.

5. Er du uenig med noen? Det er lov. Men har du egentlig lyttet? Har du egentlig forsøkt å forstå? Eller bare ble du kjempesint fordi de sa noe, så fylte du inn masse halvsannheter om dem som du har ekstrapolert selv? Hvis du fortsatt er uenig etter å ha lyttet, er det lov å være fredelig uenig. Da setter man ikke likhetstegn mellom person og sak, og man lar ulikheter og spenning eksistere i samfunnet. Vi kommer ingen vei hvis alle synes det samme, og de som synes noe annet enn deg, er ikke nødvendigvis de verste menneskene verden noensinne har sett. De er mest sannsynligvis bare uenig.

6. Av og til er det lov å være synlig glad. Eller synlig trist. Det er lov å si «det går ikke så bra» til noen. Eller «jeg synes det er vanskelig når ...» Har du mye mørke og tyngde inni deg? Det er lov å sette ord på følelsene til noen du stoler på. Mest sannsynlig har de følt noe liknende.

7. Har du gjort valg i livet? Supert! Du har kanskje tatt stilling til om du skal ha barn eller ikke, om du skal gifte deg, være samboer eller alene, om du liker gutter, jenter, alt, ingenting. Men dette er dine valg. Du har lov å velge det livet du vil, men det har andre også. La dine valg være dine, og respekter at andre kanskje ikke vil ha barn eller vil leve singel, eller ikke er spesielt interessert i romantikk. Mennesker som gjør andre valg enn deg, kommer ikke til å ombestemme seg snart og velge det samme som deg.

DIALOG: Snakk med noen du er uenig med. Synes du at Frp-ere er forferdelig? Gå til Frp-teltet og snakk med en. Bård Bøe

8. Er du ung? Snakk med en pensjonist. Er du ateist? Snakk med en muslim. Synes du at Frp-ere er forferdelig? Gå til Frp-teltet og snakk med en. Synes du at sosialister er hippier som egentlig bør holde seg i parken og ikke på Stortinget? Få en venn som stemmer Rødt. Dialog og forståelse skjer når vi er villig å gå utenfor vår egen krets (som vanligvis synes og mener det samme som oss).

9. Sykler du til jobben? Fint! Men det er ikke en konkurranse, og ingen bryr seg om din nye pers. Det er noe du gjør for deg selv. Respekter fotgjengere og resten av trafikken.

10. Hvis noen sier de er trans, så er de trans. Respekter det.

Les andre tekster av Alexander H. Sandtorv:

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg