Hvor mange må dø?

Regjeringen bryr seg ikke så mye om FNs barnekonvensjon.

Publisert: Publisert:

IKKE SIKKERT: Tyskland har de siste dagene sendt flere asylsøkere tilbake til Afghanistan. Bildet er fra protestaksjoner ved flyplassen i Frankfurt. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

Siavash Mirghafari
Politisk flyktning fra Iran. Adjunkt, Nygård skole, medlem av Ap

Alle barn har rett til beskyttelse, slår FNs barnekonvensjon fast. Alle land forplikter seg til å ivareta barnas behov for sikkerhet, omsorg, skole og trygghet.

Norge har også forpliktet seg til denne konvensjonen, men det som har skjedd i det siste, viser at den norske regjeringen ikke bryr seg så mye om sine forpliktelser. I samme tidsrom som Nobel-arrangementene fant sted i Oslo, ble 62 mindreårige sendt tilbake til krig og helvete i Afghanistan. Norge og mange andre land har bidratt med flere tusen soldater i Afghanistan. Ennå er det noen norske der. Hvorfor er de der hvis det er så trygt å sende barn til Afghanistan?

Da Columbias president Juan Manuel Santos snakket om fredsnasjonen Norge i sin noble tale, burde noen hviske i øret hans og fortelle hvordan den norske regjeringen behandler mindreårige asylsøkere. Noen kan fortelle at de løy om alderen sin, men hva ville man ikke ha gjort for å redde sitt eget liv?

Jeg sier ikke at alle barn må komme til Norge for å få beskyttelse og trygghet. Men noen ofret mye for å komme så langt. Å behandle dem på denne brutale måten er ikke Norges renommé verdig. Noen tror at de på denne måten kan skremme andre fra å følge etter. Det er fullstendig feil. Det er krig, korrupsjon, urettferdig fordeling av ressurser, intoleranse, manglende demokrati og menneskerettigheter som skaper flyktninger. Så lenge vi ikke har fått bort det som driver folk på flukt, vil flyktninger komme.

For de fleste handler det om liv og død, og de risikerer livet for å få et bedre liv. Alternativet er å bli og likevel dø. Hvor mange må dø, hvor mange selvmordsbombere må sprenge seg selv i luften, hvor mange jenteskoler må stenges av Taliban, og hvor stor del av landet må bli gjenerobret av Taliban før at vi forstår at det er ikke trygt for barn, ungdommer, kvinner og mange andre i Afghanistan?

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg