Mer kunnskap om olje i nord

At to partikollegaer velger å si nei til mer kunnskap, får stå for deres regning.

Publisert Publisert

VIL UTREDE: 11 av 12 medlemmer av Høyres programkomitè vil at områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes for utvinning av olje og gass. Foto: Stein J. Bjørge / BYRÅ

Debattinnlegg

  • Erik Abrahamsen og Eivind Nævdal-Bolstad
    Bergen Høyre
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Olje- og gassnæringen har vært et eventyr for Norge, og det er nå nesten 50 år siden Phillips-gruppen gjorde det første funnet. Dette feltet fikk symbolsk nok navnet Cod, og i årenes løp har næringen vist at de kan leve side om side med fiskeri og havbruk. Sikkerhet og miljø er i dag i verdensklasse, og det er i dag etablert olje- og gassproduksjon helt nord til Barentshavet. Dette har skjedd uten større konflikter eller skader på miljøet.

Områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja har så langt ikke blitt åpnet for petroleumsaktivitet, selv om det i realiteten er flertall både på Stortinget og blant befolkningen for å utrede en mulig petroleumsaktivitet i områdene.

11 av 12 medlemmer av Høyres programkomité vil at områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja skal konsekvensutredes for utvinning av olje og gass. Det er derfor ingen underdrivelse når Henning Warloe og Jana M. Hoff slår fast at «det i dag er mange i vårt parti som ikke deler vårt ståsted », når de begrunner sitt nei til en konsekvensutredning i BT 20. januar.

Les også

Mindre oljeaktivitet ga svikt i helikopter- og flytrafikk for 2016

Det er stor takhøyde i Høyre, og i tiden hvor vårt nye stortingsvalgsprogram skal utformes er det avgjørende med gode politiske diskusjoner. I Bergen Høyres skal vi diskutere programutkastet den kommende tiden. Vi er derimot sikre på at Jana M. Hoff, som er i programkomiteen, igjen blir en del av et solid mindretall når hun ønsker varig vern av områdene.

Høyre har hatt konsekvensutredning av områdene i vårt program over lang tid. Det er en selvfølge at vi ønsker mer kunnskap på bordet, før vi eventuelt vil vurdere å åpne områdene for leting. At våre to partikollegaer velger å si nei til mer kunnskap, får stå for deres regning.

Oljedirektoratet anslår at områdene inneholder ressurser til en salgsverdi på 600 milliarder. Norsk olje- og gassvirksomhet er underlagt ett av verdens strengeste miljø- og klimaregelverk, og petroleumsnæringen skal bidra til å redusere utslippene i EU med 43 prosent innen 2030. I likhet med statsminister Erna Solberg mener også vi at vi norsk olje- og gassnæring skal leve fremover – i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen. Det er positivt for Vestlandet, Nord-Norge og velferdsstaten. Derfor vil Høyre si ja til mer kunnskap om hva olje- og gassutvinning kan bety for Lofoten, Vesterålen og Senja.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg