De unge hører til i Norge, ikke Somalia

Å tvangssende barna til et sted der islam ikke praktiseres på en god måte kan ødelegges barnas fremtid.

Publisert Publisert

UAKSEPTABELT: Jeg forstår at foreldre ønsker at barna skal lære og praktisere sine røtter, om islam og Koranen, men de kan ikke forlate barna på en skole i Somalia de ikke kjenner, skriver Hassan Bile Mohammed. Foto: Privat/Scanpix

Debattinnlegg

  • Hassan Bile Mohamed
    Ostereidet

To somaliske ungdommer er blitt utsatt for brutal inhuman behandling og vold i en koranskole i Somalia, ifølge en reportasje i NRK 8. november. Barna forteller om dramatiske hendelser, om foreldre som er blitt lurt, og foreldre som har reist med barna til Somalia uten å forklare hvor de skal og hvorfor de skal dit. Og det selv om både barn og foreldre vet at det ikke er trygt nok å dra tilbake til Somalia nå. Denne saken har skapt en enorm debatt både i offentligheten og de somaliske miljøene i Norge.

Etter mitt syn er det uakseptabelt og uansvarlig at en forelder sender barnet sitt til et sted der de vet at det ikke er trygt å være, og samtidig forlater barna på en skole eller et sted de ikke kjenner. Samtidig forstår jeg at foreldrene ønsker at barna skal lære og praktisere sine røtter, at barna skal lære om islam og Koranen.

Foreldrene har en forståelse av at islam ikke legitimerer vold, tortur eller barnemishandling, så de tror at barna er på et fredelig og lærerikt sted. Det er mange koranskoler i Somalia, men den skolen som barna forteller om i NRK-dokumentaren, er ikke en type koranskole vi kjenner til i Somalia fra før.

Les også

Mange somaliske foreldre føler seg maktesløse

Somaliske ungdommer som er født og oppvokst her i Norge, bør ikke lenger tilhøre somaliske miljøer i Somalia, og holdningen til foreldrene deres bør være at den unge hører til i Norge, ikke opprinnelseslandet.

Om foreldrene eller de unge er opptatt av religion og kultur, holder det at de praktiserer det her. Barn blir påvirket gjennom oppdragelsen og omgivelsene, så hvis du som forelder praktiserer de verdiene som du tror er best, kan dine barn også være gode norske muslimer, kristne eller jøder. Men å tvangssende barna til et sted der islam ikke praktiseres på en god måte kan ødelegges barnas fremtid.

Det er faktisk ikke lett for vanlige foreldre å forstå hva konsekvensene kan bli. Men det hjelper ikke at politikere i Norge dramatiserer, generaliserer og skaper uro og redsel i de muslimske miljøene. Det hjelper ikke at de bruker dette for å nå sine politiske mål.

Les også

Ny undersøkelse: Dette sier norske muslimer om terror, likestilling og «norske verdier»

Det viktigste er å finne gode og rettferdige løsninger. En av løsningene kan være å utdanne flest mulig foreldre, slik at de kan de ta gode beslutninger for sine barn. Da kan vi unngå at foreldre sender barn til et sted de ikke kjenner fordi de mangler kunnskap. Derfor er det bare veiledning og utdanning som kan hindre at denne galskapen skjer.

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg