Båndtvang – et hjertesukk

Hvorfor skal Bergen ha strengere restriksjoner for hundenes frihet enn Oslo?

Publisert: Publisert:

FOR STRENGT: Hunder må av og til få lov til å gå uten bånd, mener Ingrid Wiig. Foto: Stig B. Hansen

Debattinnlegg

Ingrid Wiig
Bønes

I Bergen har vi et av landets strengeste og mest omfattende båndtvangsreglement, utover den ordinære (1. april-20. august). Hvorfor? Har Bergen mer uansvarlige hundeeiere, eller er bergensere mer redde for hunder? Jeg har ikke fasiten, men vi kan da umulig være særlig annerledes enn folk ellers i verden, men kanskje mindre tolerante?

Med generell båndtvang i alle byens parker, merkede turstier og friområder må hundene mine alltid gå i bånd. De inngjerdede lufteområdene passer ikke alle. Noen hunder blir stresset når det er mange samlet, og disse har ikke noe alternativ.

Les også

Hadde du giddet å plukke opp hundebæsjen etter deg? Bare gjør det.

Hunder har krav på god velferd og fri utfoldelse ifølge loven. Hvordan mener Bergen kommune jeg skal kunne oppfylle dette for mine hunder?

Jeg vil at hundene skal kunne gå løse for at de skal kunne stoppe opp, snuse og føle seg litt frie uten å bli dratt rundt i bånd alltid. Ved å løpe og ta meg igjen, får de mer mosjon. Jeg ser at de koser seg, og det gir meg en god følelse.

Det er velferd for mine hunder.

Les også

Gi oss et hundejorde

Jeg ønsker ikke at andre hunder eller folk skal måtte hilse på, og det går begge veier, så derfor ville jeg uansett ha dem i bånd ved passering. Alle vi hundeeiere må ha kontroll, slik at de som ikke ønsker kontakt, slipper det. Her glipper det for en del, og det skaper negativitet hos folk.

Det er interessant å se at når det gjelder anmeldte saker i Bergen i 2017 der hund har forvoldt skade, var hunden faktisk i bånd i halvparten av sakene.

Når loven er så streng, påvirker det folks holdninger til hunder og hundeeiere. Ofte føler jeg meg fulgt med argusøyne, er redd hundene skal gå i veien, selv i bånd, og blir positivt overrasket når noen har en hyggelig kommentar. Noe av turgleden er blitt borte.

Hunder har en viktig rolle ved å aktivisere folk og i å være selskap, de er viktige både for psykisk og fysisk helse. Det må ikke gjøres så komplisert å være en ansvarlig hundeeier, for da kan man også bli en dårlig hundeeier.

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg