Politikerne hadde aldri godtatt min mors middag

De vil da ha skikkelig mat.

ANDRE BOLLER: Ingrid Alfheim er godt fornøyd med nykokte poteter hjemme hos sønnen Per Gunnar. De oppvarmede potetene på sykehjemmet, derimot, kan hun spare seg for. Privat

Debattinnlegg

Per Gunnar Alfheim
Sandsli

Min mor er på sykehjem. Hun trives heldigvis godt på avdelingen sin, og har det bra, takket være flinke og gode pleiere, og at vi i familien besøker henne så å si hver dag. Men maten er hun ikke veldig fornøyd med.

Aller verst er det med potetene. De kommer plastpakket i vann, ferdig skrelt og kokt, og blir bare varmet opp. Min mor beskriver dem som valne og med plastsmak. Det gjelder også gulrøtter og andre grønnsaker, men spesielt potetene blir veldig forringet i smaken. Ernæringsverdien til grønnsakene bli trolig også redusert.

Mor er og spiser hjemme hos min søster og meg annenhver helg. Når hun får skikkelige grønnsaker, spesielt poteter, sier hun: «Mmm! Dette var andre ’boller’ enn det vi får på sykehjemmet!»

Det er rett og slett uverdig at de eldre, på sine siste dager, skal bli nødt til å bli avspist med mindreverdig mat. De eldre, som har bygget landet, skal altså sitte der med smakløse, næringsfattige poteter og grønnsaker, og oppvarmet middag.

Det er skammelig av politikerne å bruke sparekniven på et så sentralt område i de eldres hverdag. Eier de ikke empati?

Hva når de selv havner på sykehjem? Vil de ikke kjenne lukten av hjemmelaget mat som blir tilberedt; noe som gir appetitt, forventning, trivsel og glede? Ønsker de ikke å kunne glede seg til måltidene? Måltidene kan være dagens høydepunkte i en ellers traurig hverdag for mange på sykehjemmet. Mange har dårlig appetitt, og når maten i tillegg ikke holder den kvaliteten de er vant til, kan det bli vanskelig å få i dem nok næring.

Skal vi ikke kunne spandere på dem det høydepunktet et godt måltid kan være? De politikerne som sier nei til dette, burde tatt en uke med menyen til min mor og de andre på sykehjemmet. Men det hadde man nok aldri fått dem med på. De vil da ha skikkelig mat.

Det trenger vel heller ikke koste mer, med en mellomløsning, i hvert fall. For de har kjøkken på avdelingene på sykehjemmet. Hvis man ikke kan se seg råd til fullskala kjøkken, må det da i hvert fall være mulig å si til matleverandøren, i dette tilfellet Haukeland Sykehus: «Dropp potetene. De koker vi selv». Og gjerne også andre grønnsaker.

Hvis det er et problem, kan de få klar beskjed om at matleverandører står i kø, og de kan sikkert konkurrere på pris også. Det hadde faktisk hjulpet godt på om i hvert fall potetene var av en slik kvalitet som de eldre har vært vant til gjennom 80–90 år, før de kom på sykehjem.

Jeg ber dere ansvarlige politikere innstendig om å opptre empatisk i denne saken.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg