Ikke på mine forelesninger, takk

Det sitter en student med niqab i auditoriet på UiB. Så kommer det inn to politimenn for å kaste henne ut.

Publisert: Publisert:

TOLERERES IKKE: Foreleseren hadde ingen planer om å godta denne typen oppførsel. Hun skulle ut, skriver Sindre Dueland. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Debattinnlegg

Sindre R. Dueland
Student UiB

Tenk deg at dette skjedde en helt vanlig desemberdag i Bergen: Jeg var på vei til siste forelesning. Foran meg på vei inn i auditoriet på Studentsenteret var det en gjeng som skrålte og lo, noen så ut som de nettopp hadde stått opp - selv om klokken var over to.

En person var kledt med noe som så ut som en turban. Flere hadde boblejakke og lue på. Noen av jentene hadde på seg nesten ingenting - selv om det var 1. desember. Men en av de andre jentene skilte seg ut. Hun som gikk i niqab.

Da vi var kommet inn i auditoriet og hadde satt oss ned, var det fortsatt en god del støy. Vennegjengen på midterste rad hadde tydeligvis hatt en livlig helg. Han ytterst til venstre på andre rad veltet kaffekoppen sin. Bak meg var det noen som lo, og tre rader lenger fremme satt en jente og spilte Sims på Macen sin.

Les også

BT mener: «Forbud mot hijab er feil virkemiddel»

Jenten med niqab satte seg på tredje bakerste rad. Helt ytterst. Det var ingen som la merke til henne der bak. Ingen andre enn foreleseren. Han så denne svartkledde, ansiktsløse personen. Niqab, en grusom vederstyggelighet i hans øyne. Dette kunne han ikke tolerere. Heldigvis var det nå nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssammenheng.

Han gikk rolig, men bestemt - trinn for trinn opp mot jenten. «Hei! Du må ta av deg niqaben dersom du skal delta i min forelesning» sa han. Høyt. Det var ingen tvil om at han mente det. Ingen niqab her!

Jenten ristet på hodet. Foreleseren gjentok beskjeden sin. Denne gangen var han tydeligere på at hun måtte forlate auditoriet om hun ikke tok av seg niqaben. Hun nektet fortsatt. Foreleseren hadde ingen planer om å godta denne typen oppførsel. Han prøvde en gang til. Dersom hun ikke ville etterkomme kravet hans, kom han til å ringe etter vektere for å få henne fjernet!

Les også

«Jeg er lei av dere som klager over nakne rumper og lår»

Foreleseren måtte ringe etter hjelp. Vekteren prøvde samme fremgangsmåte. Det var ingen resignasjon å spore hos den muslimske jenten. Hun var fast bestemt på å sitte der, tildekket i niqab, følge forelesningen.

Det hele endte med at vekteren ringte politiet. Så kommer det inn to politimenn i uniform for å kaste henne ut. Hun etterkom ikke beskjeden deres, og de bar henne ut av auditoriet.

«Endelig», sa foreleseren, og årets siste forelesning kunne begynne. Den handlet om de svartes rettighetskamp i USA, dagens tema var Rosa Parks - en afroamerikansk kvinne som har fått noe av æren for starten på protestene mot raseskillet i USA på 1950- og 1960-tallet.

Send oss dine meninger til debatt@bt.no og følg oss på Facebook!

Publisert:
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg