- Jeg vil ikke la McDonald's bestemme

Ønsker vi en by som kun tar hensyn til de kommersielle aktørene, spør gatemusiker Kristin Vollset.

STEMME: Hvorfor skal de næringsdrivende sin stemme veie tyngre enn gatemusikerne og publikummerne som setter pris på musikken? Ønsker vi en by som kun tar hensyn til de kommersielle aktørene, spør gatemusiker Kristin Vollset. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Kristin Vollset
    Gatemusiker
Publisert:

**Mitt navn er Kristin Vollset.** Jeg er musiker, filmskaper, og jobber deltid som gatemusiker, under navnet «The Musical Slave». Jeg har i flere perioder levd kun av å spille i gaten, og har spilt i Mexico, Frankrike, Danmark, Holland, Skottland, England og Irland. Nå spiller jeg fast hver helg på Torgallmenningen.

Men jeg har reagert på at Bergen kommune verken tillater eller forbyr gatemusikk. I praksis betyr det at politiet kan bortvise gatemusikere fra Torgallmenningen akkurat når det passer dem.

I tillegg har en gruppe næringsdrivende klaget til kommunen, og kommet med «et krav» om totalforbud av gatemusikk på Torgallmenningen. Saken skulle egentlig opp i byrådet torsdag 20. november, men på grunn av motstand fra byens befolkning og fra bystyret har de utsatt saken på ubestemt tid. Jeg mener saken fortsatt trenger å behandles, men den må gjennom en demokratisk prosess, og gatemusikere og publikummere må også bli hørt.

Les også:

Les også

«Jeg gremmes over det som blir prestert av «musikk» på gatehjørnene i Bergen sentrum»

Gatemusikere gir stemning og sjel til en by. Selvfølgelig vil der være musikk som ikke alle liker, men plutselig kan du høre en tekst eller en melodi som treffer deg i hjertet, og lyser opp dagen din. Når jeg spiller på Torgallmenningen spiller jeg egne sanger i sjangeren tropisk punk, og jeg får veldig positiv respons. Folk kommer bort og takker for opplevelsen. Der er par som danser og barn som nekter å gå videre fordi de vil høre mer.

Folk ble både triste og forbannet da de fikk høre om muligheten for totalforbud. GeeGee Kettel, med datteren Soluna Samay på kontrabass, har spilt på Torgallmenningen hver sommer i en årrekke, og mange ville savnet dem hvis det ble spilleforbud. Per Jacobsen har sin faste plass på Torgallmenningen, hvor han spiller rock og blues på fredags— og lørdagskvelder, og har gjort det i 30 år.

Rich Alexander fra Australia har spilt veldig mye det siste året, og selv om han ofte tar plassen min (haha), så setter jeg stor pris på musikken hans. Og jeg vet at mange klager på dem som spiller trekkspill, men enkelte av dem kan virkelig spille, så det er ikke riktig å skjære alle over en kam. I tillegg er Bergen en by som setter kultur veldig høyt, og vi er for kulturelt mangfold. Da kan vi ikke tillate kun visse former for kultur, og sensurere resten.

Les også

- Byrådet har ikke lov til å forby gatemusikk

Det å spille i gaten er også en viktig inntektskilde. For noen utgjør det hele inntekten, og for meg er det en viktig biinntekt. Som musiker prioriterer jeg arbeidet med kunsten min fremfor økonomisk stabilitet, og mye av arbeidet får jeg ikke betalt for. I tillegg har man utgifter til utstyr og innspillinger, og det er ofte helt kritisk å kunne gå ut i gaten og få inn de pengene man mangler.

Det er først og fremst næringsdrivende på Torgallmenningen som har lyst å forby gatemusikken. McDonald's, Dolly Dimple's, Sundt, Clarion Collection Hotel no 13, Gullsmed A. Lohne AS og Bara Eiendom er blant dem som har tilsluttet seg «kravet» om å forby musikken. De mener at der er gatemusikere med for lite variasjon i repertoaret, enkelte takler ikke rumenere som spiller trekkspill, og konklusjonen er at det i perioder blir for mye støy for dem som oppholder seg på Torgallmenningen til daglig.

Men like mange plage s av dårlig popmusikk fra butikkene, forvrengte basslinjer fra utesteder, støy fra ravende fulle folk, og noen liker ikke buekorps heller. Jeg personlig plages ikke av noe av dette, fordi jeg setter pris på livet og aksepterer at liv lager lyd. Men poenget er at gatemusikk ikke er den største kilden til «støy» i byen vår. Og som en liten parentes, så er det mange som plages av at McDonald's i det hele tatt får lov å selge mat i byen vår, når det er bevist at maten er skadelig for helsen. I tillegg flyter bosset fra McDonald's over hele Torgallmenningen. For meg er det ironisk at en fast food-kjede, som forpester miljøet både lokalt og internasjonalt, skal kreve at musikerne skal forlate Torgallmenningen. Jeg synes ikke McDonald's fortjener stemmerett i denne saken.

Like mange plages av dårlig popmusikk fra butikkene, forvrengte basslinjer fra utesteder, støy fra ravende fulle folk, og noen liker ikke buekorps heller.

Hvorfor skal de næringsdrivende sin stemme veie tyngre enn gatemusikerne og publikummerne som setter pris på musikken? Ønsker vi en by som kun tar hensyn til de kommersielle aktørene? Et forbud mot gatemusikk på Torgallmenningen ville vært et angrep på byens hjerte og sjel. Vi ville fått en steril by, uten liv, uten magiske møter mellom musikere og forbipasserende, uten disse øyeblikkene når linjene fra en sang redder en dårlig dag. Det er klart at ikke alle kan like alt som spilles, men det er ikke grunn god nok til å stoppe musikken for godt.

Vi bor i et demokratisk land hvor staten skal representere folket, og da må folket få være med å bestemme hva som skal skje i det offentlige rom. Torg-«ALLMENNING» kommer fra det gammelnorske «almenningr» og «almennr», som betyr alle menn eller hele befolkningen. Og vi er mange som ønsker oss et levende sentrum, med både musikk og handel.

For noen år tilbake ble det forbudt å selge kunsthåndverk og smykker på Torgallmenningen. Jeg mener dette var et stort tap for byen vår, og ser gjerne at denne saken blir gjenopptatt i samme slengen. Jeg er altså glad for at byrådet har ombestemt seg, og ikke lenger skal behandle gatemusikk-saken på egen hånd, men saken må behandles. Vi trenger et oppdatert regelverk å forholde oss til, uten det har vi heller ingen rettigheter, og politiet kan fortsette å bortvise oss når de vil.

Jeg jobbet som gatemusiker i Irland i to år, og der sendte kommunen ut folk for å snakke med hver enkelt gatemusiker. Vi ble invitert på møte med kommunen, og fikk i tillegg komme med forslag til et regelverk for gatemusikerne. Slik utarbeidet kommunen og gatemusikerne en plan i fellesskap.

Politikerne og Bergen kommune bør gå i dialog med både gatemusikerne og de næringsdrivende. Vi kan sammen lage et regelverk som beskytter alle parters interesser og behov, og kanskje lage en timeplan for når det er lov å spille. Den aller største pågangen er på dagtid om sommeren, når alle bedriftene har åpent og gatene er fulle. Og da kunne man ha visse tider på døgnet eller visse dager i uken når det er spilleforbud. Mange gatemusikanter er mer interessert i å spille på kveldstid torsdag-lørdag, og da blir ikke de næringsdrivende plaget.

Jeg mener at løsningen er dialog med alle parter, et tydelig regelverk og en spilleplan som gjør at vi kan møtes på midten på en demokratisk måte. Å fjerne gatemusikken fra Torgallmenningen vil være å forbryte seg på byen sin sjel. Jeg håper at vi kan gjøre dette til en demokratisk prosess, og begrense gatemusikken, ikke fjerne den.

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg