«Jeg blir så fryktelig frustert»

Kjære bergensere. Det er en forferdelig tid for de mest vanskeligstilte blant oss.

Publisert Publisert

BAK MÅL: At brukerne skal oppleve MO-sentre som et fullverdig alternativ til Nygårdsparken, er så bak mål at jeg ikke kan tro at Lund egentlig tror på det selv, skriver innsenderen. Foto: Eirik Brekke

Debattinnlegg

  • Ragne Hagrum Gjengedal
    Rødt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I det siste har mye blitt sagt om narkotikapolitikk, narkomane, og Nygårdsparken. Hvis du kan ha litt tålmodighet, vil jeg gjerne benytte anledningen til å si noe om logikk og medmenneskelighet (eller mangel på begge) innen denne problemstillingen.

Total uvitenhet

Jeg er blitt fryktelig frustrert når jeg har hørt på debatter i det siste. Det er en forbløffende mengde overlegenhet blant politikere! Ta for eksempel Dagsnytt 18 den 25. august, hvor sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) diskuterer med leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) Arild Knutsen. Jeg satt og måpte mens jeg hørte på Lunds hersketeknikker og totale uvitenhet. Han begynner med å si at stengingen vil lykkes denne gangen fordi man har laget tilbud til brukerne, de kan få det sosiale aspektet som fantes i Nygårdsparken ved å gå på MO-sentrene, og vi har flere LAR-sentre i Bergen.

At brukerne skal oppleve MO-sentre som et fullverdig alternativ til parken, er så bak mål at jeg ikke kan tro at Lund egentlig tror på det selv.

Rusfrie MO-sentre

At brukerne skal oppleve MO-sentre som et fullverdig alternativ til parken, er så bak mål at jeg ikke kan tro at Lund egentlig tror på det selv. I parken kunne brukerne passe på hverandre mens de tok sin medisin. De kunne være ruset, og de kunne finne det de trengte. MO-sentrene er rusfrie, og er åpne mandag til fredag mellom 09.00 og 14.00. Man kan heller ikke si at LAR-sentre er et alternativ, det er jo langt fra alle som går på LAR, og det kan være vanskelig å komme inn i LAR-systemet.

Lunds neste påstand er at de har tatt erfaringer fra Zürich da de stengte «Needle park». Det kan godt hende de har sett på hvordan de gjorde det der, men de har slett ikke brukt erfaringene derfra. Dersom de hadde gjort det, ville de gjennomført de logiske tiltakene som er godt dokumenter har hatt god effekt i Zürich. Det er en selvfølge at dersom stenging av parken skal ha ønsket virkning, burde man gjort det samtidig som man startet et prosjekt med utdeling av heroin til enkelte brukere, samt sprøyterom for alle brukere, og gjort det lettere å komme inn på LAR. Det burde blitt satset på boligtilbud. Det som finnes nå, er boligkø på opp til flere år, gjerne for leiligheter som aldri hadde blitt leid ut til friske mennesker i den tilstanden de er. Veggene er svarte av sopp, og alle brukere blir samlet på ett sted, om man er i LAR eller ikke.

Les også

Labert besøk på MO-senter

Få avrusningsplasser

Det burde blitt opprettet flere avrusningsplasser. Nå er det altfor få, og de fungerer ikke. Det er ofte lettere å få tak i narkotika på avrusning enn det er ute. Det burde blitt satset på lege— og psykiatrihjelp. Mange bruker narkotikum som selvmedisinering for smerter som de ikke får smertestillende for, andre bruker det som virkelighetsflukt. Å ikke hjelpe med disse underliggende sykdommene, blir å behandle symptomene. Det burde fokuserer på ettervern. Man må ha noe å gå til når man er frisk nok til det, ellers blir det tilbakefall. En jobb, en bolig, noe sosialt, noe som får personen til å føle seg til nytte. Det er disse erfaringene han burde tatt med seg fra Zürich, hvor nyrekrutteringen har falt med 80 prosent, brukere får et verdig liv og kan komme seg i jobb, og ha et godt familieliv. Organisert kriminalitet synker ettersom markedet minsker til nesten null.

Hans hersketeknikker er så frustrerende at jeg nesten ikke har ord. Dersom han hadde satt seg inn i hvem han diskuterte med, ville diskusjonen antakelig blitt mye bedre.

Selvskryt

Helseminister Høie viser tydelig sin inkompetanse når han i Søndagsavisa på P2, 31. august, sier så mye rart og direkte feil, og motsier seg selv så ofte, at det er nesten umulig å forstå hva han faktisk mener. Felles for Høie og Lund, er at de påstår at de har hentet erfaringer fra Zürich, og videreført disse til Bergen. De skryter også av seg selv fordi de har satt i gang prosjekter som Switch-kampanjen (som skal få brukere til å røyke i stedet for å injisere), og den etter hvert godt kjente nesesprayen Nalakson. Det de unngår å nevne, er at de slett ikke hadde noe med oppstart av disse å gjøre, det var derimot FHN som begynte de.

Ingen av disse to viser et snev av empati eller forståelse for situasjonen til brukerne. Mens de brukte 25. august til å snakke med journalister og bli tatt bilde av, brukte jeg og andre som meg dagen, og flere dager i uken siden, på å gå rundt og snakke med brukerne. Det var en forferdelig dag. Jeg har aldri sett så mye fortvilelse blant brukerne, så mye frustrasjon og redsel. Jeg bruker dagene til å dele ut brukerutstyr, fordi dette er vanskelig å få tak i nå, og jeg og flere andre er redd det vil spres hiv og Hepatitt C i mye større grad enn før. Jeg har hatt et lyttende øre for dem som trenger å snakke, og det er mange! Personer som allerede sliter psykisk, har fått det mye verre. Vi er mange som er redd en stor del av overdosene nå ikke er uhell.

Les også

Vi trenger en konstruktiv debatt

Vis forståelse!

Kjære bergensere. Det er en forferdelig tid for de mest vanskeligstilte blant oss. Nå er virkelig tiden å vise den nestekjærligheten og empatien de bestemmende politikerne synes fullstendig blottet for. Ikke overse brukerne. Et smil kan gjøre det urolige. Vis forståelse. Ta deg en prat. Sett deg inn i hvordan de har det. Les om heroinassistert behandling. Lag deg en mening! Og for all del: Fortell politikerne at forbudspolitikken som har vært prøvd i så mange tiår helt tydelig ikke virker, at det er på tide å prøve noe nytt. Det er på tide å se på disse menneskene som medmennesker med et problem, en sykdom, ikke som et problem. Vis at du bryr deg!

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet fant kokain hjemme hos Petter Northug: – Jeg har gjort en stor feil

  2. To gjenger barket sammen på Nygårdshøyden

  3. Mistet lappen etter å ha kjørt i 129km/t

  4. Slik skal skolene i Bergen unngå smitte

  5. – Koronafrykt fører til innbilt sykdom

  6. TV 2 skal diskutere fremtiden med Northug: – Dette er en alvorlig sak

Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg