Glemmer grunnleggende verdier

DEBATT: Er det slik at Brock og hans kone personlig bærer byrden av homofile ekteskap på sine skuldre?

Publisert Publisert

«FREKT»: Arild Brock kalte LLHs overrekkelse av regnbueflagget til likestillingsministeren for «frekt» og «usmakelig».

Debattinnlegg

  • Kaja Dischler Folmo
    Jusstudent
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sosiologen Arild Brock skrev mandag 02.12. i BT om alle de langfingrede, snyltende homofile som invaderer våre institusjoner og tradisjoner. Alle vet jo at vi heterofile, rent i kraft av vår høyerestående seksuelle orientering, så klart har en eksplisitt eiendomsrett til for eksempel ekteskapet. Man skal være forsiktig med sarkasme på papiret, men når man først får gleden av å lese slike debattinnlegg, er det jammen ikke lett å la være.

Glemmer grunnleggende verdier

I sin iver etter å beskytte sine tradisjoner, synes Brock å glemme hvilke verdier som danner grunnlaget i den norske stat. Bare noen av dem er rettssikkerhet, likhet for loven og likeverd. Bare ved å nekte homofile retten til å gifte seg, tråkker du mange av våre gode grunnverdier på tærne.

Les også

«Frekt og usmakelig»

Selv om norsk rettspraksis har tatt oss langt på vei, er ikke samboere og gifte likestilt i verken ekteskapsloven eller arveloven. Dersom homofile ikke skulle hatt samme rett til å gifte seg, ville de, i kraft av sin seksuelle orientering, ikke hatt samme rettsstilling som andre. At homofile skal ha lik rett til å gifte seg har aldri handlet om å snylte på andres tradisjoner, men om likhet for loven, rettssikkerhet og likeverd.

Byrde for heterofile?

Brock argumenterer mot homofilt ekteskap med at «[d]et heterofile ekteskap har problemer nok i dag, om det ikke skal 'ta seg av' de homofile også». På hvilken måte tar et heterofilt ekteskap seg av et homofilt et? Er det slik at Brock og hans kone, og alle andre heterofile ektepar for den saks skyld, personlig bærer byrden av homofile ekteskap på sine skuldre?

På hvilken måte tar et heterofilt ekteskap seg av et homofilt et?

Konstruerer problemer

Brock mener videre at det heterofile ekteskap ikke lenger blir det samme. Jeg mener at et heterofilt, og egentlig hvilket som helst ekteskap, blir akkurat hva man ønsker å gjøre det til. Dersom man velger å bruke tiden sin på å konstruere problemer som har en imaginær effekt på eget liv, må man gjerne gjøre det. Men da er det en selv som er problemet, og ikke at noen folk du ikke kjenner, som tilfeldigvis er av samme kjønn, giftet seg her om dagen.

Å sutre fordi noen andre har fått de samme rettighetene og rettsvernet som en selv, vitner mer om ignoranse enn noe annet. Å ikke se dette, Arild Brock, «er tillært blindhet».

Publisert
Din mening betyr noe
I BT trenger du ikke å være ekspert eller politiker for å slippe til. Skriv om det du har på hjertet! Skriv et innlegg